Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

22. 06. 2022. 14:56 >> 14:54

ĐUROVIĆ SA AMBASADORKOM UAE

Dodatno ojačati veze sa UAE

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa ambasadorkom Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Nabilom Abdelaziz Naser Said Alšamsi, i tom prilikom ukazala na važnost i potrebu dodatnog jačanja veza dvije države, čija saradnja je razvijana u duhu prijateljstva, povjerenja, solidarnosti i razumijevanja.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Đurović je ocijenila da u narednom periodu dodatnu pažnju treba posvetiti jačanju međuparlamentarnih veza, intenziviranju susreta i razmjeni posjeta između dva predstavnička doma, te osnaživanju kontakata na nivou grupa prijateljstva.

"Đurović je podsjetila i na učešće Crne Gore na EXPO 2020, te ocijenila da je ovakav susret uvijek dobra prilika da se UAE i zemlje u okruženju bolje upoznaju sa brojnim investicionim, turističkim i drugim potencijalima Crne Gore, kao i da uspostavljanjem direktnih kontakata među privrednicima i investitorima bude obezbijeđen kontinuitet u realizaciji nekih važnih projekata i inicijativa", kaže se u saopštenju.

Ukazujući na sadržajnost saradnje koja je među državama u najvećem dijelu ostvarena u sferi ekonomije, primarno u oblastima investicija u sektoru infrastrukture, nekretnina i turizma, kao i u sektoru poljoprivrede i energetike, prevashodno obnovljivim izvorima energije, Đurović je, kako je saopšteno,  ocijenila da su mogućnosti za dalje unaprjeđenje odnosa na ovim poljima brojne, te da bi mogle biti razvijane u pravcu dostizanja nivoa strateškog partnerstva.

"Đurović je podsjetila da su UAE već više od deceniju prisutni u Crnoj Gori kroz nekoliko vrijednih infrastrukturnih projekata, najprije u oblasti turizma, a koji doprinose razvoju naše zemlje i dodatno je afirmišu kao sigurnu i atraktivnu destinaciju za investiciona ulaganja, pa poručila da postoji interes i za jačanjem saradnje u oblasti saobraćaja kroz projekte izgradnje autoputa Bar - Boljare (prioritetno dionica Mateševo-Andrijevica) i Jadransko-jonskog autoputa duž crnogorskog primorja, prioritetno obilaznice oko Budve. Ona je takođe napomenula da Crna Gora prepoznaje interes i u jačanju veza sa UAE u zdravstvu, najprije kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji", kaže se u saopštenju.

Ambasadorka Abdelaziz Naser Said Alšamsi je istakla kontinuitet i kvalitet međudržavnih odnosa Crne Gore i UAE, te govoreći o potencijalima za unaprjeđenje parlamentarne saradnje, naglasila da postoji čvrsto raspoloženje da ovi odnosi budu dalje poboljšani, na svim nivoima.

"Ona je snažno pozdravila izbor predsjednice Đurović, kao predstavnice manje zastupljenog pola, na poziciju šefice parlamenta, i navela da je to veliki iskorak, uz ocjenu da je potreba, obaveza i želja da žene budu te koje će sa pozicija odlučivanja, delegirati važne poruke, a u skladu sa demokratskim perspektivama u čijim osnovama je proces edukacije", saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Amabasadorka je zahvalila na učešću Crne Gore na EXPO 2020, kao i doprinosu koji je naša zemlja svojim učešćem dala ovom značajnom događaju. Kako je navela, UAE prepoznaju Crnu Goru kao zemlju snažnog investicionog potencijala, potvrdivši spremnost i zainteresovanost za saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa.

"Sagovornice su podijelile zajednička uvjerenja da savremena društva još uvijek ne pružaju iste perspektive za oba pola, te da svaki ženski angažman traži i podrazumijeva dodatan napor u ostvarivanju ciljeva, ali i uvjerenje da svakodnevnim, zajedničkim zalaganjem, te perspektive u budućnosti mogu i moraju dobiti neke druge obrise u pravcu osnaživanja žena na svim nivoima i u svim sferama", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније