Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

T.G.

10. 06. 2022. 17:37   >>  17:35

RAJNKE

Podizanje svijesti o važnosti ljudskih prava pitanje je i političke volje

Podizanje svijesti o važnosti ljudskih prava pitanje je i političke volje i podrške, istakla je ambasadorka SAD u Crnoj Gori Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke u razgovoru sa ministrom ljudskih i manjinskih prava, Fatmirom Đekom.

Zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava jedan su od najvažnijih zadataka u programu rada ove Vlade, istakao je ministar. 

Ambasadorka Rajzing Rajnke je čestitala ministru stupanje na dužnost i istakla važnost oblasti koje su u nadležnosti Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

"Stejt dipartment podnosi izvještaje o stanju ljudskih prava u svijetu, a posljednji objavljen za Crnu Goru, iz aprila ove godine ukazao između ostalog i na prisutnost nasilja i prijetnji usmjerene prema osobama sa invaliditetom i pripadnike/ce nacionalnih, rasnih ili etničkih manjinskih grupa, i slična krivična djela čije su mete LGBTIQ osobe", istakla je Rajnke.

Ona je prenijela spremnost SAD da pruže podršku unaprijeđenju ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, većoj vidljivosti izazova sa kojima se ranjive grupe u društvu suočavaju, ali i podizanju svijesti ukupne javnosti o ljudskim pravima i slobodama, kao i toleranciji i prihvatanju različitosti.

"Podizanje svijesti o važnosti ljudskih prava pitanje je i političke volje i podrške", istakla je.

Ministar Đeka zahvalio je na riječima podrške i najavio da će svoj mandat posvetiti radu na unaprijeđenju stanja ljudskih i manjinskih prava.

On je upoznao ambasadorku sa izazovima koji su se izdvojili za kratko vrijeme njegovog upravljanja resorom, od kojih su unaprijeđenje kvaliteta života romske i egipćanske zajednice, jačanje rodne ravnopravnosti, unapređenje legislative u oblasti zaštite manjinskih prava, te implementacije antidiskriminacionih zakona prioritetni.

Ministar je najavio bolju organizaciju implementacionih jedinica u ministarstvu i dodao da će resor ljudskih i manjinskih prava jačati kapacitete i potvrditi opravdanost svog djelovanja kao samostalne institucije.

"Budući da je u prethodnom sazivu Vlade, ovaj resor bio sjedinjen sa Ministarstvom pravde, evidentirano je u izvještajima da je učinak bio slabo prepoznatljiv,i sada je prilika da rade bolje, više, uspješnije, istakao je Đeka.

Sagovornici su zaključili da je neophodna tijesna i kontinuirana saradnja sa civilnim sektorom, međunarodnim partnerima kako bi implementacija strateških ciljeva bila uspješna.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније