Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković [ TVCG ]

05. 06. 2022. 07:41 >> 09:23

PRAVOSUĐE U BLOKADI

Izbor novih članova Sudskog savjeta korak ka deblokadi pravosuđa

Ko će se prijaviti na konkurs za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika biće poznato za nekoliko dana. Iako nijesu počeli formalni, u toku su međupartijski dogovori o nosiocima pravosudnih funkcija, a iz Ure, Demokrata, DF-a i SD-a pozivaju sve koji ispunjavaju uslove da se prijave.

Iz ovih političkih partija uvjeravaju da će se prilikom odlučivanja voditi isključivo javnim interesom, i da će uspjeti da dođu do neophodne većine u parlamentu. Iz Fronta ipak upozoravaju da brza rješenja ne mogu donijeti ništa dobro, te da su potrebne radikalne promjene.

Predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem i pravosuđe Momo Koprivica poručio je da je izbor novih članova prvi korak ka deblokadi pravosuđa. Za sada partije, tvrdi on, ne pregovaraju o podršci pravnicima koji žele u Sudski savjet.

"Nije moguće voditi bilo kakvi pregovore, jer bi to značilo da se vode pregovori o fingiranju javnog poziva. Pregovori su mogući tek nakon što se završi javni poziv i nakon što ugledni pravnici iz ličnih uvjerenja podnesu prijave na javni poziv", kazao je Koprivica.

Ako ne formalne onda su u toku neformalne konsultacije unutar partija, poručuju iz URE. Kažu da crnogorsko pravosuđe više nema vremena za čekanje, te da su nedavna hapšenja bivših i sadašnjih pravosudnih funkcionera izazov za najbolje pravnike, koje pozivaju da se prijave na konkurs.

"Ako postoji ijedan trenutak u kojem oni moraju da urade nešto za svoju zemlju onda je to sada. I najbolji treba da se jave i što se tiče URE mi ćemo biti za najbolje", smatra poslanica URE Božena Jelušić.

U Demokratskom frontu nijesu optimistični. Poručuju da su uvijek za dogovor, ali upozoravaju da brza rješenja ne mogu donijeti ništa dobro.

"Ja mislim da je riječ o strukturnim problemima, da je to metastazirala korupcija i organizovani kriminal i da tu nema brzih ni paušalnih rješenja. Vidim da mladje kolege misle da je dovoljno da se izabere neki sudski savjet, neki model može da to da riješi. Ja sam sasvim siguran da ne može", kazao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Zato je Front za radikalnije poteze.

"Da se radikalno sve mijenja. Od Ustava, vanrednog stanja, reizbora sudija, otvaranja dosijea, lustracije. To je bolan proces za koji ne postoji politička volja... ", kazao je Medojević.

To je međutim dug proces, a od nečega se mora početi poručuju naši sagovornici. Zato se opravdano postavlja pitanje kako do potrebne dvije trećine glasova u parlamentu za ključna imenovanja u pravosuđu.

"Svakako da će biti odredjenih podsticaja da se kreiraju politički podobna rješenja, jer smo to vidjeli i u slučaju Tužilačkog savjeta, ali mi smo brana tome i nadam se da će preovladati uvjerenje da će javni biti iznad političkog interesa", poručio je Koprivica.

Božena Jelušić smatra da će problem biti jedino da nekako prevaziđemo i "preživimo jedan balkanski val koji upravo sada vidimo, jednu pizmu kod nas koja postoji i koja se ogleda u diskreditaciji svega i svakoga".

Da je deblokada pravosudnog sistema prioritet, te u njoj nema mjesta za uskopartijske i dnevno političke interese poručuju i iz SD-a.

"Ne pristajemo ni na kakva unaprijed pripremljena rješenja. Očekujemo da se prijave neki ljudi koji nemaju konekcija sa političkim partijama. Moramo naći vrstu saglasja da izaberemo i vrhovnog državnog tužioca i četiri ugledna pravnika u sudskom savjetu i troje, vjerovatno kasnije i četiri sudije Ustavnog suda", kazao je poslanik SD-a Boris Mugoša.

Jer pravosuđe je predugo u blokadi, saglasni su svi. Uvjeravaju i da će se prilikom odlučivanja voditi javnim interesom, a da li će tako biti i stvarno - javnost će imati prilike da vidi uskoro.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније