Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

02. 06. 2022. 15:42 >> 06:52

UK MISIJA PRI OEBS

Abazovićev bilans rezultata u borbi protiv kriminala pozitivan znak

Nakon formiranja nove Vlade Crne Gore 28. aprila, radujemo se daljem napretku. Ambicije premijera  (Dritana) Abazovića za napredak u pogledu reformi vladavine prava i njegov dosadašnji bilans rezulta u borbi protiv teškog organizovanog kriminala su pozitivan znak, rekao je šef delegacije Ujedinjenog Kraljevstva pri OEBS-u ambasador Nil Buš. On je to rekao u komentaru UK na godišnji izvještaj Misije OEBS u Crnoj Gori. Naveo je da je ostvareni bilans rezultata važan za napredak u oblastima od značaja za Misiju OEBS. Uz to, kako kaže, imamo i niz izbora koji će biti održani u narednoj godini, što ističe značaj rada Misije u ovoj oblasti.

"Posebno bih želeo da istaknem podršku i zalaganje Misije o izborima, slobodi medija i ozbiljnom organizovanom kriminalu. Prvo – što se tiče izbora, cijenimo ojačanu saradnju Misije sa Državnom izbornom komisijom, uključujući poboljšanje transparentnosti, što je dugogodišnja preporuka ODIHR-a. Takođe, htjeli bismo da pohvalimo zajedničke napore Misije sa nevladinim organizacijama da učine i izborne procese i biračka mjesta pristupačnim za osobe sa invaliditetom uoči opštinskih izbora – što je suštinski korak ka olakšavanju glasanja za sve i unapređenju inkluzivnosti", rekao je ambasador Buš. 

Kako je rekao,  zabrinjavajuće je primijetiti da je politički diskurs 2021. godine često dovodio do poplave komentara na društvenim mrežama koji sadrže dezinformacije i govor mržnje.

"Rad Misije ovdje, uključujući i tehničku radnu grupu za samoregulaciju, i Agenciju za elektronske medije, je veoma cijenjen. Vaš rad sa novinarima i nevladinim organizacijama na poboljšanju njihovog razumijevanja rodnih aspekata u istraživačkom novinarstvu je pohvalan. Bezbjednost novinara, uključujući novinarke, i dalje je od suštinskog značaja. Treće, kada je riječ o ozbiljnom organizovanom kriminalu, pozdravljamo pomoć Misije u jačanju sposobnosti i odgovornosti sektora bezbjednosti da se bavi ozbiljnim prijetnjama i kriminalom, istovremeno štiteći javnu bezbjednost i ljudska prava. Ovdje bih takođe istakao godišnju anketu Misije o percepciji javnosti, koja je dragocjeno sredstvo za identifikaciju percepcija i trendova. Ohrabrujuće je napomenuti da nalazi istraživanja pokazuju da pripadnost etničkoj zajednici više nije pokazatelj negativnog stava prema policiji", kaže Buš. 

Konačno, UK pohvaljuje rad Misije na rodnoj ravnopravnosti, kako u okviru sopstvenih aktivnosti Misije, tako i u njenoj podršci Vladi, parlamentu i drugim zainteresovanim stranama. 

"Ponavljam našu zahvalnost Misiji na njihovom vrijednom radu i posvećenosti", naveo je Buš. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније