Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

25. 05. 2022. 17:26 >> 17:32

SDP

"Zločin deportacije opterećuje proces suočavanja sa prošlošću"

Delegacija Socijaldemokratske partije prisustvovala je memorijalnom okupljanju povodom obilježavanja 30 godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine, saopšteno je iz ove stranke.

Kako pojašnjavaju, memorijalno okupljanje organizovali su Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje.

"Zločin deportacije, nažalost, ostaje jedan od ratnih zločina iz devedesetih godina koji nije rasvijetljen i koji stoga opterećuje proces potpunog suočavanja sa prošlošću. Obezbjeđenje pravde i pune istine u ovom, kao i svim drugim nerazriješenim slučajevima iz ovog perioda, je preduslov da kao društvo napravimo iskorak prema budućnosti", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, Crna Gora, kao evropsko i civilizovano društvo, ne smije da dozvoli zaborav ili bilo kakvo relativizovanje ili negiranje zločina koji su bili rezultat pogubne politike vođene u ime velikodržavnih interesa.

"!I ovaj zločin mora da nam bude podsjetnik da politika mržnje, razdora i nacional-šovinizma nikada više ne smije da stanuje na ovim prostorima, uprkos mnogima koji i danas, tri decenije nakon ratne pošasti, i dalje pokušavaju da nametnu istu pogubnu nacionalističku i velikodržavnu matricu. SDP, kao autentična antiratna i evropska partija je tu da podsjeća i upozorava na ove, kao i na mnoge druge nevine žrtve ratova koje su proizašle kao posljedica sulude politike s kraja prošlog vijeka", zaključeno je u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније