Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 05. 2022. 18:08 >> 18:23

ĐUKANOVIĆ U ZVANIČNOJ POSJETI KOSOVU

"Neophodna bliskost zemalja regiona"

I u Crnoj Gori i na Kosovu smo na stanovištu da nam ne treba dalja balkanska izolacija od glavnih tokova evropskog razvoja, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović pri susretu sa predsjednikom kosovskog Parlamenta Gljaukom Konjufca.

Kako su saopštili iz kabineta, Đukanović se u nastavku prve zvanične posjete Kosovu sastao se sa predsjednikom Parlamenta te zemlje Gljaukom Konjufca, i bio gost na ručku koji su u njegovu čast, u odsustvu premijera Kurtija priredili njegovi zamjenici Besnik Bislimi i Emilija Redzepi.

Predsjednik Skupštine Kosova je iskazao zadovoljstvo i čast posjetom Đukanovića, prijateljske zemlje.

“On je istakao doprinos Đukanovića izgradnji uzornih odnosa dvije države, ističući da kosovski narod izuzetno cijeni lični doprinos crnogorskog predsjednika demokratizaciji i stabilnosti regiona. Navodeći da su svjesni koliko je, s obzirom na istorijski kontekst, bilo izazovno za Crnu Goru da prizna Kosovo što je bio hrabar potez, naglasio je da Kosovo izuzetno cijeni liderstvo i odlučnost Crne Gore da postane članica NATO-a i da ide ka EU i jasno odredi orjentaciju u pravcu transatlantskih veza i integracija”, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Konjufca zahvalio se Đukanoviću i za posvećenost jačanju dobrosusjedskih odnosa, kako se navodi, “za mudrost i iskustvo koje je posebno značajno pripadnicima mlađih generacija političara kojim pripada, naročito u kontekstu aktuelnih geopolitičkih dešavanja”.

“Upravo nas ta situacija podsjeća na važnost bliskosti među zemljama regiona i dostizanja demokratskih vrijednosti evropske civilizacije”, kazao je on.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo prilikom da se sretne sa jednim od političkih lidera nove generacije na Kosovu, ističući da s pravom “smatramo odnose dvije zemlje otvorenim, razvijenim i prijateljskim”.

Prva zvanična posjeta Kosovu, dodaju, prilika je za učvršćivanje tog prijateljstva i identifikovanje novih šansi za saradnju što je olakšano zajedničkim strateškim ciljevima za budućnost.

„I u Crnoj Gori i na Kosovu smo na stanovištu da nam ne treba dalja balkanska izolacija od glavnih tokova evropskog razvoja“, kazao je Đukanović i poručio da smo “naučili važnu lekciju da zajedničkom budućnošću u Evropi doprinosimo regionalnoj, a ne samo nacionalnoj stabilnosti”.

“Zajednički je ocijenjeno da dobar dio potencijala za saradnju leži u komunikaciji parlamenata što treba snažno podstaći. Ponovljena je ocjena o neophodnosti iznalaženja održivog rješenja odnosa Kosova i Srbije kroz politički proces i dijalog”, dodaju iz Kabineta.

Potpredsjednici Vlade Bislimi i Redžepi koji su priredili zvanični ručak u čast Đukanovića, prenijeli su pozdrave premijera Kurtija koji zbog obaveza u Vašingtonu nije bio u prilici da se sretne sa predsjednikom Đukanovićem.

“Sa njihove strane iskazano je visoko poštovanje za ulogu Crne Gore i Đukanovića lično za odnos prema kosovskoj državi, njenom narodu u teškim vremenima ali i za ukupan doprinos dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj stabilnosti”, istakli su iz Kabineta.

Đukanović je uzvratio srdačne pozdrave, ističući da mu je drago što premijer Kurti radi važnu stvar u cilju iznalaženja rješenja za pitanje na relaciji Priština-Beograd.

“U srdačnom i otvorenom razgovoru, ukazano je na potrebu jačanja ekonomske saradnje Crne Gore i Kosova, organizovanju zajedničke sjednice dvije vlade i boljem saobraćajnom povezivanju. Jedna od tema susreta sa zvaničnicima kosovske Vlade bilo je i unaprijeđenje položaja crnogorske zajednice kroz povećanje vidljivosti u političkom životu Kosova”, zaključili su iz Kabineta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније