Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

18. 05. 2022. 18:05   >>  18:57 1

ABAZOVIĆ IZ HAGA

Borba protiv kriminala i korupcije ostaje prioritet Vlade CG

Premijer Dritan Abazović poručio je nakon sastanka sa izvršnom direktoricom Europola Katrin de Bol da prioritet nove Vlade Crne Gore ostaje borba protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije.

On je nakon sastanka u Hagu rekao da je veoma zahvalan direktorici Europola.

Sastanak sa De Bol je, kako je rekao, bio produktivan i Crna Gora može da računa na snažnu međunarodnu saradnju.

"Naš cilj je da se izborimo s organizovanim kriminalom, pa samim tim i sa visokom korupcijom. To ostaje prioritet Vlade. Ja sam siguran da stvari idu u pravom smjeru i da ćemo uz pomoć velike podrške učiniti prave stvari za Crnu Goru", rekao je Abazović, navodeći da je postavljen temelj za jako ozbiljne stvaru.

Kriminaln direktna prijetnja Evropskoj uniji

U budućnosti se, kako je rekao, definitivno mogu očekivati nove akcije na polju borbe protiv kriminala i korupcije, te da to mora da bude fokus Crne Gore.

"Definitivno može. U smislu da to mora da bude fokus. Međutim inicijativa mora ići iz Crne Gore. Naše domaće zadatke i interne probleme ne može da riješi niko drugi, pa ni Europol", rekao je Abazović.

Smatra da je organizovani kriminal direktna prijetnja Evropskoj uniji (EU) i drugim evropskim državama, te da se zajedničkom saradnjom može doći do rezultatima koji bi nam služili na ponos i Crnoj Gori i partnerima.

"Najveći teret pašće na institucije sistema, na institucije Državnog tužilaštva, specijalnog tužioca i na policiju", rekao je Abazović.

Podrška članstvu Finske i Švedske u NATO-u

Komentarišući namjeru Švedske i Finske da pristupe NATO-u, Abazović je rekao da Crna Gora podržava takve poteze te dvije zemlje.

"Bilo bi suvišno da mi nekome ispostavljamo specijalne uslove, ili da ih onemogućavamo da ono što je volja njihovih građana mi osporavamo. Evropa je nakon 24. februara ušla u jednu potpuno novu fazu. Nijesam siguran da politika sjedjenja na dvije stolice može da da rezultate", istakao je Abazović.

Podsjećamo, crnogorski portal Libertas press je 3. maja objavio da se u dokumentima Europola kao članovi kavačkog klana pominju aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, koji su, prema tim navodima direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropsku uniju i Australiju.

Podaci Europola ukazuju da je navodni vođa kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije.

Izvještaji Europola bazirani su na presretnutim komunikacijama, kriptovanim telefonima, na šifrovanoj aplikacija SKY, koju u najvećem dijelu koriste kriminalne strukture zbog visokog stepena zaštite.

Upravo komunikacija preko ove aplikacije sina bivše predsjednice Vrhovnog suda i državne tužiteljke Vesne Medenice dovela je do njenog pritvaranja.

Do hapšenja je došlo nakon objave transkripta Europola, presretnutih telefonskih razgovora njenog sina Miloša i njenog tjelohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta i u kojima je sin bivše predsjednice Vrhovnog suda tvrdio da ona sve zna i da mogu da računaju na njenu zaštitu i pomoć.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније