Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

29. 04. 2022. 21:08   >>  21:15 7

EMISIJA "OKVIR"

DF i Demokrate neće bojkotovati parlament; Đurović: Moramo znati šta hoćemo

Poslanik Demokrata Momo Koprivica i poslanik DF-a Slaven Radunović kazali su u emisiji "Okvir" na Televiziji Crne Gore da će učestvovati u radu Skupštine Crne Gore. Potpredsjednik GP URA i novi minstar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da njegova partija ne bježi od izbora, što su, kako je istakao, pokazali izborii u Ulcinju.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je kazao da je manjinska Vlada još jedan projekat Dritana Abazovića.

"Ubjeđivao nas je da se super što imamo 12 ministarstva da ćemo tako da uštedimo, a sada kaže da je najbolje da Vlada ima 20 ministara", naveo je Radunović.

Dodao je da je od ova Vlada blja od prethodne jer je to Vlada političara i što možemo adresirati svačiju odgovornost.

"Opet oni koji su dobili povjerenje građana, tri grupacije, nisu dio Vlade. Pojedine sranke imaju više ministara nego poslanika. Postoji nekoliko vidova moći u demokratiji - najvažniju moć daju vam birači, i ima ova varijanta gdje upravljaju određeni centri moći", kazao je Radunović.

On je kazao da je očigledno miješanje drugih država.

"Poltronsko ponašanje počeo je Milo Đukanović, ali imamo je više dostojanstva nego ove dvije zadnje Vlade. Dobijamo Vladu od ljudi početnika, zato što URA treba da popuni 5-6 mjesta a nema toliko kvalitetnih ljudi", rekao je Radunović.

Istakoa je da DF nije proitiv članstva u EU. Kada je riječ o NATO-u, Radunović je kazao da nisu bili za članstvo, ali da poštuju trenutno faktičko stanje.

"Mi nismo savili kičnu da ispunimo vaše zahtjeve, DPS je savio kičmu. Ne pristajemo na pristup koji je URA izabrala, a to je da svi koji dođu u Crnu Goru i govore enegleski jezik - to je sveto pismo", rekao je Radunović.

On je kazao da DF neće bojkotovati parlament, jer će nova Vlada biti međunarodno priznata, a i nije ista situacija kada je DPS imao apsolutnu većinu.

Takođe je poručio da novoj vlasti neće "krpiti rupe" kada DPS ne bude htio da glasa za određena reješenja, ai da će glasati za određene zakone koji odgovoaraju njihovom biračkom tijelu.

"Bježe od izbora jer ih građani ne priznaju"

Poslanik Demokrata Momo Koprivica, ponovio je stav njegove partije da je nova Vlada bez legitimiteta, jer je, kako je ocijenio, riječ o preletu političkih subjekata sa jedne na drugu stranu.

"Vidi se nekoliko strukturnih karakteristika ove Vlade - imamo najglomazniju Vladu, više fotelja u izvršnoj vlasti nego ikad. Vidimo već i neka unutrašnja neslaganja i međusobne optužbe. Objedinjuje ih želja za vlašću i raspodjela što većeg kolača vlasti", rekao je Koprivica, ocjenjujući da će Vlada zavisiti od DPS-a

On je rekao da će Demokrate učestvovati u radu Skupštine, jer se, kako je naveo, da se suočavaju sa "medijskim mrakom".

Poručio je da ovu Vladu ne priznaju građani.

"Lider URA je govorio da su izbori najpoštenije rješenje. Bježite od izbora jer vas građani ne priznaju", poručio je Koprivica funkcioneru GP URA Goranu Đuroviću, novim ministru ekonomskog razvoja.

On je ocijenio da će odlaganja lokalnih izbora biti udar izbornoj reformi.

"Ko usvoji taj zakon šalje poruku da mu nije stalo do dijaloga o izbornoj reforomi. U ovom slučaju ne radi se o objedinavaju nego odlaganju izbora", istakao je Koprivica.

"Demokrate jedini na planeti koji ne priznaju novu Vladu"

Đurović je poručio da ne bi bio dio Vlade da ne misli da je to Vlada pomirenja.

"Sastav Vlade govori tome u prilog, Žao mi je što sve kolege ne prepoznaju tu činjenicu", rekao je Đuković, koji je danas preuzeo resor od Jakova Milatovića.

On je rekao da ne može da shvati Demokrate, za koje je kazao da su jedina grupacija na Zemlji koja ne priznaje ovu Vladu.

"Mislio sam da ste trebali biti dio ove priče i zajedno koračamo ka Evropi. Ne znam zašto ste izabrali da idete drugim putem", naveo je Đurović i podsjetio da su čestitke novoj Vladi stigle sa svih relevantnih međunarodnih adresa.

Ponovio je da ne sarađuju sa DF-om zbog velike razlike u stavovima.

"Ali moramo se složiti da je bila velika razlika u stavovima da smo teško mogli prihvatiti da budu dio Vlade. Nije naš lider liste, nego njihov, Zdravko Krivokapić, bio premijer te Vlade i oni su se njega brzo odrekli. Dok nije naš mandatar preuzeo funkciju premijera, DF je imao svog premijera", rekao je Đurović, navodeći da uvažavaju dosadašnju borbu i opozicioni kapacitet DF-a da izdrže to što su izdržali.

Naveo je da je ubijeđen da će vremeno razlike sa DF-om biti manje i da će taj politički savez nakon narednog izbornog ciklusa biti kvalitetan partner u sačinjavanju nove vlade.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније