Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

18. 04. 2022. 16:13 >> 16:22

MILATOVIĆ SAOPŠTIO

U 2021. urađeno najviše za deset godina pregovora

Zajednički imenitelj svih političkih činilaca u Crnoj Gori je ulazak u EU, a politička stabilnost predstavlja važnu komponenta od koje zavisi uspjeh procesa evropske integracije, poručeno je na dašnjem okruglom stolu „Crna Gora između dva izvještaja EK – ima li napretka?

Na skupu je ocijenjeno da je kvalifikovana većina potrebna da bi se došlo do što boljih rješenja koje podržavaju i vlast i opozicija, a koji su u korist cijelog društva, svih građana. Iznijeto je očekivanje da Crna Gora, uprkos političkim dešavanjima koja su usporila proces pristupanja, može očekivati da, tokom francuskog predsjedavanja EU, ispuni privremena mjerila za poglavlja 23 i 24.

"Sa ponosom mogu da iskažem zadovoljstvo za ono sto je urađeno. Posao koji je urađen u prethodnoj godini je možda i najveći za skoro deset godina pregovora“, poručio je ministar ekonomskog razvoja i šef Delegacije Crne Gore na Međuvladinoj konferenciji između Evropske unije i Crne Gore Jakov Milatović.

On je naglasio da je Vlada, primjenom programa „Evropa sad“, povećala zarade, unaprijedila životni standard građana i kreirala plan za budućnost.

„Ova Vlada je ostvarila, dinamičan demokratski razvoj, što potvrđuju i rezultati međunarodnih organizacija. Poređenjem stanja iz 2020. i 2021. jasno se vidi da je unaprijeđena demokratija, smanjena korupcija, sprovedene ekonomske reforme, unaprijeđena prava i slobode i poboljšan investicioni ambijent“, kazao je ministar.

On je podsjetio da je BDP po stanovniku u 2020. godini iznosio 45% prosjeka EU, dok u 2022. iznosi 50%.

Istakao je da je povoljnije stanje u dijelu Mastrihtskih kriterijuma, u dijelu deficita budžeta, smanjenja javnog duga, kao i da je unaprijeđena finansijska stabilnost, a inflacija u Crnoj Gori se podudara sa onom u zemljama Eurozone.

„Demokratski razvoj je nesumljivo poboljšan u Crnoj Gori, sto se pokazuje i kroz izvjestaje Transparency internationala, The Economista, EBRD-a, Freedom house, Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori“, kazao je Milatović.

Glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić kaže da je Crna Gora jedina smo država kandidat koja ima sva poglavlja otvorena.

"Na korak smo od finalne faze gdje su najkrupniji koraci potrebni u vladavini prava“, kazala je ona.

Kordić je ukazala na značaj klasterskog grupisanja pregovaračkih poglavlja i značaj mjera rane integracije, istakavši da je Crna Gora predložila programe i inicijative EU u kojima može učestvovati u svojstvu posmatrača, i prije punopravnog članstva.

Predstavila je pregovaračku strukturu koja je, kako je kazala, konsolidovana i prilagođena novoj metodologiji, istakavši važnost sprege Vlade i Parlamenta imajući u vidu činjenicu da je posljednji izvještaj EK pokazao da nisu vrednovana ona zakonska rješenja koja nisu imala zaokruženje u Parlamentu.

„Obnovljena je dinamika rada pregovaračke strukture koju čini više od 730 predstavnika. U prethodnom periodu smo održali više od 100 sastanaka radnih grupa, Pregovaračke grupe, Komisije za evropske integracije, Savjeta za vladavinu prava i Kolegijuma za pregovore“, kazala je Kordić.

Bojan Božović, državni sekretar u Ministarstvu pravde ljudskih i manjinskih prava i pregovarač za klaster 1 – Temeljna poglavlja kazao je da su, u okviru poglavlja 23, u prethodnom periodu ostvareni rezultati koji se ogledaju u proglašenju Tužilačkog savjeta, izboru vd VDT-a, imenovanju novog Glavnog specijalnog tužioca i 11 sudija Vrhovnog suda, i ukazao na neophodnost sinergije i institucionalne povezanosti na nivou države. Kako je kazao, donijet je Zakon o izmjenama i dopunama ZKP-a, a u izradi je novi Zakon o zabrani diskriminacije u oblasti slobode izražavanja.

Kada je riječ o poglavlju 24, Božović je podsjetio na rekordne zapljene droge i uspostavljene nove informacione sisteme u borbi protiv organizovanog kriminala.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu uspostavljen Elektronski sistem javnih nabavki, utvrđen Predlog Zakona o popisu stanovništva, dok su u okviru poglavlja 32 – Finansijski nadzor, unaprijeđene upravljačke odgovornosti i znatno poboljšani kapaciteti i procedure.

Pregovaračica za drugi klaster – Unutrašnje tržište Milena Lipovina-Božović kazala je da je ovaj klaster ključan za pripremu Crne Gore za unutrašnje tržište i za učešće u mjerama rane integracije, te da je u okviru njega realizovano čak 90% obaveza iz Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka iz Izvještaja EK.

Generalni direktor Direktorata za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i pregovarač za klaster 3- Konkurentnost i inkluzivni rast, Šućo Orahovac je kazao da, uprkos padu od 15% u 2020. godini, Crna Gora u prošloj godini bilježi snažan oporavak kao rezultat uspješno realizovane turističke sezone, napretka u vakcinaciji i politike otvorenih granica kao i efekta veće poreske discipline i primjene elektronske fiskalizacije.

„Ekonomski ras per se nije dovoljan, svjesni činjenice da ekonomski rast dovodi i do velike nejednakosti u dohotku između žena i muškaraca, mladih i starijih, raznih etničkih, manjinskih i kulturnih zajednica, ovaj klaster obuhvata ekonomska poglavlja čiji je cilj, ne samo da doprinese boljoj konkurentnosti crnogorske privrede već i da doprinese jačoj, održivoj, zelenoj i inkluzivnoj ekonomiji jer će jedino na taj način svi građani imati benefit od ekonomskog rasta i rasta životnog standara“, kazao je Orahovac.

 

Marko Perunović, državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija je kazao da je u oblast trans-evropskih mreža, donijet Akcioni plan Strategije razvoja saobraćaja za period 2021-2022 i da je izgradnja auto-puta Bar-Boljare nastavljena na prioritetnoj dionici između Smokovca i Mateševa, gdje je oko 99,1% radova završeno.

U okviru klastera 5- Poljoprivreda, resursi i kohezija, realizovano je oko 70% mjera iz Akcionog plana. Ključni pomaci se ogledaju u pripremi Nacrta Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2022-2028, kao i aktivnosti koje se tiču ubrzanja implementacije IPARD II i pripreme IPARD III programa.

U okviru poglavlja 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, nastavljen je proces unapređenja objekata u skladu sa zahtjevima EU, te je sada više od 50% objekata u skladu sa evropskim propisima. Takođe, u okviru poglavlja 13- Ribarstvo, utvrđen je Predlog Zakona o strukturnim mjerama državnoj pomoći u ribarstvu i akvakulturia a u toku je i priprema nove Strategije ribarstva do 2028.

Ipa za 2021. godinu je usvojena od strane EK u vrijednosti od 32,4 miliona eura.

Kada je riječ o klasteru 6 – Vanjski odnosi, Skupština je donijela Zakon o kontroli izvoza roba dvostruke namjene, kao i Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola 6 o trgovini uslugama Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini. Takođe, nastavljen je trend stoprocentne usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Istaknuto je da je odgovor Crne Gore na rat u Ukajini bio blagovremen i efikasan, te da su dva miliona eura iz budzetske rezerve opredijeljena u svrhu pomoci izbjeglicama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније