Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

18. 04. 2022. 14:24   >>  18:07 1

RADULOVIĆ PORUČIO

Institucije dužne da sprovode odluke Vlade o sankcijama

Državne institucije dužne su da primjenjuju odluke Vlade koje se odnose na restriktivne mjere, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku Koordinacionog tijela za praćenje primjene međunarodnih restriktivnih mjera povodom krize u Ukrajini.


Šef crnogorske diplomatije kazao je da su u skladu sa Zakonom o restriktivnim mjerama, vrste restriktivnih mjera: prekid diplomatskih odnosa, potpuni ili djelimični prekid ekonomskih odnosa, potpuno ili djelimično ograničenje uvoza, izvoza, tranzita, transporta, pružanja usluga i saobraćajnih, poštanskih i drugih komunikacija, embargo na naoružanje, vojnu opremu i robu dvostruke namjene određenu propisima o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namjene, ograničenje ulaska u Crnu Goru i ograničenje raspolaganja i sticanja sredstava i/ili druge imovine.

On je saopštio da su u skladu sa nadležnostima jasno definisana tijela koja primjenjuju mjere, dodajući da sprovođenje Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU nije samo obaveza, već i slovo sporazuma tri lidera koji se odnosi na vanjskopolitički kurs Crne Gore.

Kako je saopšteno, Radulović je istakao da ruska agresija na Ukrajinu predstavlja vododjelnicu, kojom je uzdrmana struktura evropske bezbjednosti, stoga države traže nove načine da ojačaju sigurnost.

Na toj liniji, ukazao je na značaj članstva naše države u EU, te da je vrijeme da Brisel donese važne odluke u tom smislu.

"Ministarstvo vanjskih poslova je, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, identifikovalo institucije koje su zadužene za sprovođenje restriktivnih mjera i to: Ministarstvo ekonomskog razvoja (Agencija za investicije, Komisija za tržište kapitala – Centralno klirinško depozitarno društvo), Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (Uprava prihoda i carina, Uprava za katastar i državnu imovinu, Centralni registar privrednih subjekata, Centralna banka Crne Gore), Ministarstvo unutrašnjih poslova (Uprava policije, Agencije za nekretnine), Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava (Notarska komora, Advokatska komora), Ministarstvo kapitalnih investicija, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija (Agencija za elektronske medije)", navodi se u saopštenju.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici tih institucija, bilo je riječi o načinima primjene restriktivnih mjera, te potencijalnim nedoumicama.

Dogovoreno je formiranje Operativnog tima, koji će biti zadužen za identifikovanje svih potencijalnih izazova i efikasnu komunikaciju među resorima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније