Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

23. 03. 2022. 17:43   >>  17:47 1

RADULOVIĆ U BRISELU

CG odlučna da iskaže svesrdnu solidarnost sa Ukrajinom

Crna Gora je odlučna da iskaže svesrdnu solidarnost sa Ukrajinom, smatramo da je podrška u međunarodnim okvirima važna baš kao i humanitarna pomoć koja u teškom vremenu predstavlja neophodan čin humanosti i saosjećanja. Stoga je Crna Gora obezbjedila finansijsku, kao i pomoć u vidu opreme, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na Evropskom humanitarnom forumu koji se održava u Briselu.

Govoreći na panelu "Demokratija za bolji humanitarni pristup”, šef crnogorske diplomatije ukazao je na značaj zaštite civila, bezbjednost humanitarnih radnika, kao i na sigurnu, brzu i nesmetanu pomoć onima kojima je potrebna.

"Crna Gora, kao i najveći dio međunarodne zajednice, pozvala je Rusku Federaciju da primijeni privremene mjere i civilnom stanovništvu obezbijedi pristup sigurnim rutama za evakuaciju, kao i brz prolazak humanitarne pomoći. Pozdravljamo i podstičemo inicijative preduzete od strane komesara UN-a za ljudska prava u cilju pružanja podrške ukrajinskim vlastima i ublažavanja patnje stanovništva", poručio je Radulović.

Kako je rekao, obzirom na činjenicu da su izbjeglice i migranti najranjivije kategorije svako društvo ima odgovornost da im obezbijedi dostojanstvene uslove za prihvat, a to je, kaže, ono u šta crnogorsko društvo duboko vjeruje i što je naša zemlja dokazala svojim postupanjem u prošlosti ali i ovoga puta, otvarajući svoja vrata za izbjeglice iz Ukrajine.

Pored usvajanja odluke kojom pruža privremenu zaštitu, kao i olakšani ulazak u našu zemlju iz humanitarnih razloga, Radulović je istakao da su u Crnoj Gori pokrenute brojne humanitarne aktivnosti, pri čemu su mnogi pojedinci i društvene organizacije u našoj državi iskazale solidarnost i spremnost da prime ukrajinske izbjeglice.

"Imajući u vidu da humanost ne poznaje granice, Crna Gora će pružiti podršku svim Ukrajincima koji traže sigurno sklonište. Zajedno sa našim evropskim partnerima nastavićemo da nudimo političku, finasijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini. Ova teška vremena podsjećaju nas koliko su međunarodna saradnja i solidarnost važni. Više nego ikad trebalo bi da ujedinimo naše napore i djelujemo zajedno", poručio je šef crnogorske diplomatije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније