Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

21. 03. 2022. 17:19 >> 18:55
21

"ODLUKE NAKON LOKALNIH IZBORA"

Abazović: Vladu koju ja vodim niko drugi neće sastavljati

Lider Građanskog pokreta URA i mandatar Dritan Abazović rekao je vezano za termin kada će predložiti sastav nove vlade da se moraju sačekati sve partije da se izjasne. Nakon sjednice Predsjedništva URA Abazović je poručio da Vladu koju on vodi neće sastavljati niko drugi. Mandatar kaže da je stekao utisak da se ništa važno u vezi formiranja manjinske vlade neće dešavati prije završetka lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju 27. marta.

On je rekao da je Predsjedništvo  zakazano sa ciljem analize redovnih aktivnosti koje URA ima, da je bilo  riječi o lokalnim izborima i manjinskoj vladi i mogućim kadrovskim rješenjima.

"Ova sjednica nije bila mjesto gdje se donose neke odluke od posebnog značaja za širu crnogorsku javnost. Više se radilo o nekim našim partijskim aktivnostima. Mislim  da je bilo kakvo kalkulisanje potpuno pogrešno.Vladu smo trebali da imamo juče, međutim šta da radimo, ne gledamo svi isto na političku scenu Crne Gore, niti na nacionalne interese Crne Gore, ni na krizu koja nastupa, ne pogađa nas sve isto. Mandatar je svoj posao završio, što se mene tiče možemo da idemo u parlament", ističe Abazović.

Kazao je da ako neko zbog lokalnih izbora ili neke druge precepcije ima neko drugo rješenje, ne može sa time da polemiše jer nije upoznat sa detaljima. Poštuje svakoga i stavove drugih partija.

"Što se nas tiče mi smo prvi i jedini ponudili rješenje. Sad možda moramo sačekati da se završe lokalni izbori i da sve partije donesu one odluke koje su prethodno proklamovale. Mislim da smo SNP dugo čekali da se izjasni, ali se ona izjasnila", rekao je Abazović.

On je ironično prokomentarisao zahtjeve dijela opozicije da dobiju neka mjesta u Vladi, tvrdeći da će možda ruska invazija biti sa nesagledivim posljedicama ako ne dobiju ta mjesta. Mandatar je rekao da odluke treba donositi brže i da niko nema pravo da građane Crne Gore drži kao taoce. On je poručio da odluke koje čekaju manjinsku vladu jesu mnogo važnije nego sve ono što će neko reći u partijskim saopštenjima za javnost. 

"I dalje sam pri stavu da u Vladi neće biti ministara koji izazivaju negativne emocije kod građana, samo da ne bude da nam mediji i Fejsbuk mjere ko izaziva a ko ne izaziva negativne emocije. Trudićemo se da budemo inkluzivni, to je naša obaveza", istakao je. 

Međutim navodi da se u novoj Vladi neće naći ljudi koji će se baš svima dopasti, ne sa 43 ni sa 44. 

"Meni djeluje da se ništa novo neće dešavati prije završetka lokalnih izbora, djeluje mi da su svi više posvećeni procesu koji treba da se desi u nedelju u dva grada, to je posljedica vrlo skromne političke kulture. Ovu Vladu neće sastavljati drugi, mogu da je podrže ili ne podrže.Vladu koju ja vodim neće sastavljati niko drugi", kazao je Abazović. 

Poručio je da je kao mandatar manje više posao završio i da će se po svoj prilici čekati ishod lokalnih izbora za dalje odluke.

Takođe, Abazović je uoči sjednice Predsjedništva URA kazao da manjinska vlada treba da bajpasira konkretnu situaciju, a da onda građani na izborima izaberu pravu političku vladu sa istim ili drugim akterima. 

"Patriotizam do posljednje fotelje nije imanentan ovoj partiji, niti treba da bude imanentan ovoj vladi. Ko misli različito moramo poštovati, ali ne možemo se složiti. Ne staraju se svi o nacionalnim interesima, već se često skrivaju iza njih. Patriotizam do posljednje fotelje nije imanentan ovoj partiji", kazao je Abazović. 

Govoreći o tome da kod nekog došlo do kolebanja, drugačijeg razmišljanja u vezi podrške manjinske vlade, on je kazao da to ne smatra nedemokratskim.

"I volio bih da oni obavijeste javnost", izjavio je Abazović. 

Po njegovom sudu, ipak nije došlo do kolebanja ili drugačijeg razmišljanja. 

"Sve što neko pokušava da uradi jeste da malo kalkuliše sa lokalnim izborima. To je moja percepcija u ovom trenutku", tvrdi mandatar. 

Upitan kako komentariše poruke iz DPS-a da se vraćaju na vlast i da ključne odluke ne mogu biti donešene bez njihove podrške rekao je da lično nema problema sa tim. 

"Ako ta izjava možda njih čini dodatno srećnim, srećno im bilo. Ne bih volio da dođemo u situaciju da nakon 30 godina vlasti imam situaciju koju sad ima DPS. Ako oni misle da je to odlično za njih, super - sve je okej. Ono što je za manjinsku vladu mogu reći da ne mogu osporiti da je DPS zbog ranije najavljenog neučestvovanja u vladi ipak pokazao malo veći stepen tolerancije, odnosno značajno veći stepen tolerancije nego druge partije koje žele da participiraju, pa samim tim imaju neke apetite koji često nisu racionalni", ukazao je Abazović.

Po njegovoj tvrdnji, mandatar je vrlo tolerantan i nema nikakvu uskoću u smislu onoga što treba da bude širi društveni konsenzus oko evropske vlade.

Abazović je rekao da će, za sada, u vladi učestvovati tri strukture (savez "Crno na bijelo", Socijalistička narodna partija i partije nacionalnih manjina).

"Ako bude još nekih ja sam raspoložen, a ako ne bude onda mogu i ove tri da prođu", podvukao je Abazović, ističući da očekuje podršku još nekih vanparlamentarnih subjekata koji mogu direktno da učestvuju. 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније