Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

19. 03. 2022. 21:08 >> 21:13
19

RAKČEVIĆ OCIJENIO

"DPS se više nikada neće vratiti na vlast u CG"

Tužilački savjet (TS) bi u narednom periodu mogao da se bavi odgovornošću tužilaca zbog eventualnih propusta i zloupotreba, što je značajno jer prethodni TS se time nije bavio, kazao je funkcioner Građanskog pokreta URA Luka Rakčević. On je rekao da je raniji TS postupao kao da je tužilaštvo savršeno radilo, iako je jasno da upravo tužilaštvo nije napravilo pomak po pitanju borbe protiv kriminala. 

"Ukoliko tužilac napiše lošu optužnicu, namjerno ili ne, jasno je da će sud da oslobodi okrivljenog. Bez tužilaštva se ništa ne može uraditi. U sudstvu promjene idu malo sporije. Imajući u vidu šta se sve dešavalo na političkom nivou, desilo se da smo tek juče dobili novog glavnog specijalnog tužioca", kazao je Rakčević za TV "Prva". 

On je naveo da je URA promovisala pitanje borbe protiv kriminala. Naveo je da je ideja ekspertske vlade dobila legitimitet glasovima birača URA, jer to u kampanji URA jasno nudila i promovisala. 

"Ruka pravda neće preskočiti nikoga u Crnoj Gori", rekao je Rakčević, ističući da se stvari u tužilaštvu nakon nedavnih promjena mijenjaju. 

On je rekao da DPS neće biti dio evropske vlade, da neće imati svoje predstavnike u vladi, kao ni DF. Naveo je da DPS neće uticati na politiku vlade, te da više nikad neće biti na vlasti u Crnoj Gori. 

"Komentari iz Brisela na nacrt zakona o porijeklu imovine treba da stignu ovih par dana, to će možda biti i prvi zakon koji će predložiti evropska vlada", kazao je Rakčević.  

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović kazao je da se ta stranka zalaže da se kazne počinioci svih ratnih zločina, bez obzira ko oni bili. Na pitanje da li će BS predati u parlamnetu rezoluciju o osudi zločina u Čajniču 1993. godine, kada je ubijeno preko 200 lica srpske nacionalnosti, a sumnja se da su počinioci došli iz Pljevalja, Ćorović je rekao da BS osuđuje sve zločine. 

"Nije tačno da nismo tražili da se riješe ratni zločini, poznato je da u parlamentu BS nikada nije glasala za izvještaj državnog tužilaštva", rekao je Ćorović.

Naveo je da je BS kroz saradnju sa DPS ostvarila neke ključne ciljeve Crne Gore, poput državne nezavisnosti, članstva u NATO i napretka na putu ka EU. 

"Sarađivaćemo sa svim političkim snagama koje dijele naše vrijednosti i ciljeve, sa kojima imamo slične ili iste programske ciljeve", rekao je Ćorović.  

Poslanik DF-a i funkcioner Nove srpske demokratije Budimir Aleksić izjavio je da najavljena manjinska vlada ne može da uradi nikakve pomake i da se od nje ne može očekivati da se bori protiv kriminala i korupcije. On je naveo da je jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević rekao kako je novi glavni specijalni tužilac njega i Milana Kneževića iz DF-a "stavljao u zatvor" jer nisu htjeli da otkriju informacije. 

"U ovoj novoj demokratiji to 'stavljanje' je izraz kojim se maskira brutalno hapšenje. Sada se očekuje da vlada koju podržava DPS kreće u snažnu borbu protiv kriminala. Ja još nije nijesam čuo da, slikovito rečeno, koza može da čuva kupus", rekao je Aleksić. 

Poručio je da se "Milo Đukanović vraća na velika vrata kroz najavljeno formiranje manjinske vlade". 

Aktivistkinja za ljudska prava Bojana Jokić je rekla da najavljena manjinska vlada ne može da bude vlada koja će da donese pomirenje u Crnoj Gori.

"Uz to, sva ova dešavanja jasno su ukazala na potrebu da se što prije donesu zakoni o skupštini i vladi", kazala je Jokić. 

 

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније