Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aleksandra Jovančević, TVCG [ B.B. ]

05. 02. 2022. 20:16 >> 20:17
8

CEGAS

Odluka Vlade o državljanstvu apsolutno sporna

Odluka Vlade Crne Gore donijeta juče na elektronskoj sjednici, kojom su usvojene izmjene o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, sporna je u pravnom smislu. Kao razlog nerelevantnosti te odluke, iz NVO sektora, prije svega, ističu način na koji je donijeta, bez saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Umjesto dosadašnjih deset godina stalnog boravka, za sticanje državljanstva ubuduće će biti dovoljno pet godina privremenog i pet stalnog boravka u Crnoj Gori. To bi mogla da omogući najnovija odluka vlade koju je usvojila juče na elektronskoj sjednici. Pravno, takva izmjena pravila dovodi nas na klizav teren, pojašnjavaju u Centru za građanske slobode.

"U trenutku kada ne funkcioniše parlament, kada se izglasava nepovjerenje Vladi, donositi izmjene jedne tako važne odluke i neke druge koja mora da ispoštuje proceduru i prođe raspravu odbora je apsolutno sporna i ne može kao takva proizvoditi pravno dejstvo", ističe Marija Popović Kalezić iz CEGAS-a.

Zabrinjavajuće je, kako smatra ekspert za statusna pitanja stranaca u Crnoj Gori Bojan Bugarin, to što je Vlada najvjerovatnije prekršila sve procedure, propise, ali i poslovnik.

"Da bi ta odluka stupila na snagu mora ići na objavljivanje u Službenom listu, tako da vidjećemo da li će rukovodstvo Službenog lista prihvatiti da objavi tu odluku", kaže Bugarin.

Odluka će, kako tvrde sagovornici, ugroziti prava onih koji bi ostvarili pravo na crnogorsko državljanstvo usljed izmjene kriterijuma.

"Jer nije na pravno valjan način donesena izmjena ove odluke i ona ne može da proizvodi pravno dejstvo, jer nije donesena onako kako je trebalo da bude donesena", kaže Popović Kalezić.

"S druge strane obesmišljavate zakon o strancima koji ima propisan režim boravka i režim neprekidnog boravka kako stranci regulišu stalni boravak", naglašava Bugarin.

I dok se iščekuju reakcije nadležnih institucija, Bugarin problematizuje još jednu namjeru.

"Ova vlada dok je još postojeća i sada u tehničkom mandatu želi da progura ovu problematiku i omogući što većem broju ljudi sticanje crnogorskohg državljanstva na način da nakon dvije godine uđu i u birački spisak Crne Gore"; ističe on.

A šta je bila namjera Vlade i da li je pravno utemeljena, saznaćemo kada bude poznat tekst odluke koju je donijela.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније