Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Mina ]

22. 01. 2022. 11:03   >>  11:04

BEČIĆ I BELHAŽ

Evropske integracije kohezioni faktor u društvu

Opredjeljenost ka evropskim integracijama, u složenom političkom trenutku u Crnoj Gori, predstavlja kohezioni faktor u društvu, ocijenio je predsjednik crnogorske Skupštine Aleksa Bečić.

Bečić je, tokom sastanka sa ambasadorom Maroka u Crnoj Gori Muhamedom Aminom Belhažom, istakao da Crna Gora ostaje do kraja dosljedna evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i regionalnoj saradnji.

Kako je saopšteno iz Skupštine, on je naglasio da je Crna Gora najdalje odmakla u pristupnom procesu Evropskoj uniji (EU), ali i da postoje snažne pretpostavke da ta država postane prva naredna članica Unije.

Bečić ocijenio je da su Crna Gora i Maroko, u prethodnih nekoliko godina, produbili međudržavne veze.

Kako je saopšteno, on je ukazao na značaj u realizaciji obostrano važnih projekata, poput učešća marokanskih diplomata u radu Ljetnje škole „Gavro Vuković“.

Bečić je ocijenio da odličnu preporuku za unapređenje odnosa predstavlja jačanje parlamentarne saradnje, koje bi, kako smatra, inicijalno bilo ostvarljivo formiranjem Grupe prijateljstva.

„Želimo da jačamo saradnju sa našim prijateljima u Evropi i svijetu. Spremni smo da razgovaramo o svim potencijalnim modelima koji bi tome doprinijeli“, kazao je Bečić.

On je, ocijenivši da postoji značajan prostor za intenziviranje ekonomske saradnje, naveo da treba valorizovati već uspostavljene mehanizme i podsjetio na ranije razgovore o mogućem otvaranju avio linije između dvije države.

„Osnovu za jačanje saradnje u oblasti turizma predstavlja i Sporazum Vlada iz 2017. godine, na čijoj suštinskoj implementaciji treba raditi“, kazao je Bečić.

Belhaž je naglasio da su odnosi dvije države zasnovani na prijateljstvu, dodajući da postoji snažno raspoloženje za saradnju unutar međunarodnih organizacja i u okviru međunarodnih foruma.

„Slažem se sa Vama da je neophodno formirati Grupu prijateljstava među parlamentima. To je odlična pretpostavka za unapređenje partnerstva dvije zemlje“, kazao je Belhaž.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Belhaž je čestitao na napretku koji je Crna Gora ostvarila u integracionim procesima, i poručio da Maroko ostaje posvećen razvoju saradnje i bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom.

On je ocijenio da je snaga obje države u mladim ljudima, kojima, kako je kazao, treba obezbijediti sigurnu budućnost i dobre uslove za život.

„Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja gdje ljudi žive mirnim suživotom i čestitam vam na tome. Mi dijelimo iste vrijednosti suživota. To je mudra politika koju imaju uspješne zemlje“, kazao je Belhaž.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније