Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

10. 01. 2022. 20:10   >>  20:12

ŽOZVIAK

Pariz o proširenju tek nakon izbora u Francuskoj

Proširenje kao tema francuskog predsjedavanja mogla bi da se nađe na dnevnom redu Pariza tek nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji, kaže za TVCG urednik za Evropu u Radiju Slobodna Evropa, Rikard Žozviak. Kada je riječ o Crnoj Gori, Žozviak ističe da postoji politička volja za napredovanje tokom francuskog predsjedavanja, ali da su preduslovi da loše vijesti prestanu da dolaze iz regiona, kao i da Makron ostane na čelu države. Naglašava i da očekuje da se u narednih šest mjeseci postigne dogovor sa Bugarskom, kako bi se odblokirao put Sjeverne Makedonije i Albanije.

Zapadni Balkan i proširenje tokom francuskog predsjedavanja Savjetom EU moglo bi se naći na stolu tek nakon predsjedničkih izbora u Francuskoj, kaže za Javni servis poznavalac prilika u regionu, urednik Radija Slobodna Evropa za Evropu Rikard Žozviak.

"Tokom prva četiri mjeseca, odnosno prije francuskih predsjedničkih izbora, ne možemo očekivati ništa. Sve će biti fokusirano na izbore i znamo da, istorijski gledano, Francuska nije posebno zainteresovana za Zapadni Balkan i proširenje. Proširenje je jedna od tema koju Francuska drži ‘na ledu’. Tako da mislim da se neće nista dogoditi prije drugog kruga predsjedničkih izbora, krajem aprila", rekao je Žozviak.

A šta bi moglo da se očekuje tokom posljednja dva mjeseca predsjedavanja, zavisi od toga ko će u narednom mandatu biti u Jelisejskoj palati, kaže Žozviak.

"Ukoliko Makron pobijedi, mislim da je on francuski predsjednik koji se najviše zalaže za pitanje prosirenja, što dosta govori, budući da je i on skeptik po tom pitanju. Ipak, smatram da je Makron najbolja opcija za Zapadni Balkan. Tada možemo da vidimo neke pomake, poput otvaranja poglavlja ili konačne deblokade pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ukoliko se postigne dogovor sa Bugarskom, što mislim da će da se dogoditi", rekao je on.

Govoreći o očekivanjima kada je konkretno riječ o Crnoj Gori, naš sagovornik kaže da je tu potrebno da se poklopi više faktora.

"To je sada veliko pitanje, jer postoje zabrinutosti oko Crne Gore, i nije veliko zadovoljstvo dosadašnjim napretkom, ali isto mislim da ima volje u EU. Poput otvaranja klastera sa Srbijom, takođe može se očekivati napredak i sa Crnom Gorom. Tako da smatram da postoji potencijal i da se nesto može dogoditi sa Crnom Gorom, ali za to je potrebno da se 'poklope zvijezde'.To znači da loše vijesti prestanu da dolaze iz regiona, ali i da Makron pobijedi. U tom slučaju nesto se može i dogoditi", rekao je Žozviak.

Predstavljajući prioritete francuskog predsjedavanja, predsjednik Francuske Emanuel Makron najavio je da će u junu biti organizovana konferecija o Zapadnom Balkanu, ističući da je Balkan više od susjedstva, odnosno "u srcu Evrope".

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније