Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Mina ]

03. 12. 2021. 10:37 >> 10:39

HMELAR

CG zasluženo predvodnik u evropskim integracijama

Crna Gora, sa potpunom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije (EU) i svim otvorenim poglavljima, zasluženo nosi titulu regionalnog predvodnika u evropskim integracijama, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Češke zadužen za evropske poslove, Aleš Hmelar.

On je, u razgovoru sa glavnom pregovaračicom Zorkom Kordić, istakao da će, bez obzira na izazovnu i dinamičnu agendu češkog predsjedništva Savjetom EU tokom druge polovine sljedeće godine, Zapadni Balkan i politika proširenja ostati prioritet.

Hmelar je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, ukazao na potrebu povećanja vidljivosti EU u regionu.

“U tom kontekstu je poručio da će Češka, kao i do sada, nastaviti da podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, uključujući i pokretanje debate o vremenskom okviru za proširenje Unije”, kaže se u saopštenju.

Hmelar je ocijenio da, osim vladavine prava, fokus u procesu pristupanja treba staviti i na ekonomsku integraciju, uključujući snaženje zajedničkog regionalnog tržišta, imajući u vidu da je na principu jedinstvenog unutrašnjeg tržišta izgrađena EU.

Kordić je istakla da je raduje što će Zapadni Balkan biti i dalje visoko pozicioniran na agendi EU.

Ona je kazala da očekuje da će politički dijalog na visokom nivou sa državama članicama biti nastavljen kroz redovne samite EU - Zapadni Balkan i političke međuvladine konferencije.

Kordić je ukazala na potrebu da države regiona, a naročito Crna Gora, iskoriste mogućnosti da tokom češkog predsjedavanja demonstriraju konkretne rezultate u evropskim integracijama, kako u vladavini prava, tako i u dijelu napretka po pojedinačnim klasterima, uključujući unutrašnje tržište.

“U susret održavanju predstojeće Međuvladine konferencije sredinom decembra, upoznala je sagovornika sa aktivnostima pregovaračke strukture u prethodnom periodu i planovima koji će doprinijeti boljoj ocjeni Crne Gore u narednom izvještaju Evropske komisije”, kaže se u saopštenju.

Kako je navela Kordić, okosnicu rada Vlade čine jasna vanjskopolitička orijentacija, reforme u oblasti vladavine prava, ali i posvećenost ekonomskom oporavku, kroz jasne programe.

To će, kako je rekla, biti sastavni elementi pozicije Crne Gore na predstojećoj međuvladinoj konferenciji sa EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније