Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

30. 11. 2021. 11:30   >>  13:35 10

BRATIĆ TVRDI

Narodni muzej Crne Gore u sigurnim rukama

Narodni muzej Crne Gore, i kulturno-istorijsko blago koje se u njemu čuva je u sigurnim rukama, poručila je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Ona je, odgovarajući u parlamentu na pitanje poslanika DPS-a Dragutina Papovića, koje se odnosilo na smjenu Anastazije Miranović s mjesta direktorice Narodnog muzeja, istakla da Papović nema razloga da brine o stanju u toj ustanovi.

"Anastazija Miranović je Narodni muzej koristila u lične svrhe, koristila je za izlaganje svojih modnih kreacija u okviru izložbi koje je i sama otvarala. Budite sigurni da Narodni muzej nije ugrožen, kao ni kulturno-istorijsko blago koje se čuva u njemu. Muzej je u sigurnim rukama", rekla je Bratić.

Podsjetla je da ikona bogorodice Filermose "nije na propisan način smještena, niti zaštićena", čime je, kako je rekla, prekršeno više zakona.

"Direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović postupila je suprotno propisima i opštim aktima ustanove, što neosporno dokazuje nepostojanje dokumentacije o uslovima u kojima se čuva kulturno blago, pri čemu nije obezbijedila zakonit rad ustanove", objasnila je Bratić.

Tvrdi da se razlog za smjenu Miranović navodi i u odluci Vlade Crne Gore, dok je prema mišljenju Papovića razlog za to revanšizam.

On je ukazao i na to da je prije smjene Miranović muzej bio ugledna istitucija koju ministarka, kako je rekao, nijednom nije posjetila. Kaže i da je muzej u međuvremenu ostao bez grijanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović govoriće o promociji vakcinacije. Na poslanička pitanja odgovaraće i ministar Jakov Milatović.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније