Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina/rtcg.me [ M.L.B. ]

01. 11. 2021. 16:17   >>  16:33 1

KONJEVIĆ

Potvrđeno da je premijer tražio ostavku Sekulovića i Brđanina

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i poslanik Raško Konjević kazao je da ono što su čuli danas na sjedinici Odbora za bezbjednost i odbranu samo potvrđuje da se Crna Gora nalazi u institucionalnoj krizi.

"Potvrđeno nam je da je predsjednik Vlade (Zdravko Krivokapić) tražio ostavku ministra unutrašnjih poslova (Sergej Sekulović) i direktora Uprave policije (Zoran Brđanin). Jednako tako nam je potvrđeno, što ja mislim da je vrlo loše, da dvije ključne informacije koje ANB uradila 18. avgusta, odnosno 3. septembra nijesu službenim putem dostavljene ni direktoru Uprave policije, ni ministru unutrašnjih poslova", kazao je Konjević novinarima, nakon sjednice Odbora.

On je kazao da mu nije jasno na koji način danas komuniciraju premijer, ministar unutrašnjih poslova i direktor policije.

“Dakle, potpuni haos, institucionalni haos”, kazao je Konjević i dodao da se to pitanje mora riješiti, te da se institucionalni haos, kako je naveo, srećom ne odražava na bezbjednosnu situaciju na terenu.

On je ocijenio da je na snazi krupno gubljenje povjerenja između Krivokapića i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

“Bojim se, više je nego dovoljno nepovjerenja između ANB-a i MUP-a”, dodao je Konjević.

On je poručio da je aktuelno stanje samo refleks nestabilnosti unutar parlamentarne većine.

“Vlada ne može funkcionisati ukoliko premijer nema povjerenja u ministra unutrašnjih poslova i direktora policije. Ako tome dodate da ANB nije u realnom vremenu dostavljao informaciju, imamo ozbiljnu krizu unutar sektora bezbijednosti”, rekao je Konjević.

Odbor se, kako je dodao, dogovorio da o toj krizi porazgovara sa Krivokapićem i Sekulovićem.

Sektor bezbjednosti na Cetinju odradio odličan posao

Sektor bezbjednosti je, tokom dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra, odradio odličan posao, ocijenio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, dodajući da je bezbjednosna stuacija u Crnoj Gori redovna.

Abazović je novinarima u parlamentu, nakon sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, kazao da je današnja sjednica pokazala da je sektor bezbjednosti izazvao posebnu pažnju u Crnoj Gori.

"Vezano za događaje na Cetinju, nema tu noviteta, čekamo da tužilaštvo odradi svoj dio posla. Mislim da su mnoge dileme potpuno razjašnjene”, rekao je Abazović.

Kako je naveo, dva mjeseca nakon ustoličenja na Cetinju, svi koji su imali dileme su shvatili da za to nema razloga.

“Situacija je krajnje redovna. Ostajem pri stavu da je sektor bezbjednosti odradio odličan posao iz razloga što je sačuvao mir u Crnoj Gori, u pogledu čega je postojao najveći rizik”, rekao je Abazović.

On je kazao da nije došlo do eksportovanja sukoba na druge crnogorske gradove.

"Uz taj gorak ukus, poruka je da zemlja treba da iznalazi načine kako se takve scene ne bi ponavljale, i kako bismo u većem demokratskom duhu sačekali svaki naredni izazov”, poručio je Abazović.

On je dodao da nije primijetio da je iko od poslanika imao negativan stav u pogledu menadžmenta Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbijednost (ANB) ili ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

“Biro za operativnu koordinaciju će zasijedati. Mi ćemo dati svoje komentare na izvještaj, koji će onda biti proslijeđeni Vijeću, i ono će moći da ga tretira”, poručio je Abazović.

Tokom sjednice, kako je naveo, odgovoreno je na sve dileme.

“Mislim da niko nema dileme da se postupalo krajnje profesionalno i da različita mišljenja u pogledu te situacije ne treba doživljavati negativno. Ne možemo o svim pitanjima da razmišljamo identično “, poručio je Abazović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da je današnja sjednica Odbora samo potvrdila institucionalnu krizu u kojoj se Crna Gora nalazi.

"Potvrđeno nam je da je premijer (Zdravko Krivokapić) tražio ostavku Sekulovića i direktora policije (Zorana Brđanina). Takođe nam je potvrđeno da dvije ključne informacije ANB-a nijesu službenim putem dostavljene ni direktoru ni ministru”, rekao je Konjević.

To, kako je naveo, takođe potvrđuje “ono što je rekao Sekulović, odnosno da bi se ozbiljno mogla poboljšati koordinacija unutar sektora bezbjednosti”.

Konjević je kazao da se "institucionalni haos srećom ne odražava na bezbjednosnu situaciju na terenu".

“Meni danas nije jasno na koji način komuniciraju Krivokapić, Sekulović i Brđanin”, rekao je Konjević.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније