Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Mina ]

25. 10. 2021. 12:57 >> 12:58
2

LOKALNI IZBORI

Hajduković na čelu izborne liste na Cetinju

Neformalna grupa građana sa izbornom listom „Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora“, čiji je nosilac Dragan Hajduković, učestvovaće ne lokalnim izborima na Cetinju 5. decembra.

Iz te grupe građana saopšteno je da je lista dobila potreban broj potpisa podrške i obezbijedila osnovni uslov za učešće na izborima.

Kako su kazali, cilj im je da do kraja ove decenije, po kvalitetu života građana, Cetinje postane ubjedljivo najbolja opština u Crnoj Gori i jedan od najboljih, najpoznatijih i najpoštovanijih regiona Evrope i svijeta.

Oni su naveli da je njihova vizija ekonomskog i društvenog preporoda Cetinja, da se projekat “Ekološka država”, koji ni poslije tri decenije još nije započet, pokrene i ostvari u malom, na teritoriji opštine Cetinje.

"Vjerujemo da će takav ispjeh Cetinja biti dovoljan da nam se pridruži čitava Crna Gora, da zajednički stvorimo izuzetno kvalitetnu državu kojoj se svijet divi i koju vole i kojom se ponose svi njeni građani", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je projekat „Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora“ realno ostvarljiv zato što u Evropi i svijetu postoje moćne snage koje ozbiljnim, vizionarskim i kreativnim radom, možemo pridobiti za naše saveznike.

"To su snage od nekoliko stotina miliona građana svijeta koji se bore za opstanak čovječanstva, opstanak koji je ugrožen zastrašujućim rastom zagađenja vode, zemlje hrane i vazduha i galopirajućim klimatskim promjenama pokrenutim bezumljem naše „civilizacije“", kaže se i saoštenju.

Navodi se da se u tim, iako ih ne treba idelizovati, realno najumnijim i najhumanijim snagama čovječanstva se nalaze, mnogi veliki naučnici i vrhuski stručnjaci iz raznih oblasti, mnoge slavne ličnosti pjevači, glumci sportisti.

Ističe se u tim snagama nalaze se brojni donatori i navodi da su donacije na svjetskom nivou blizu hiljadu milijardi USD godišnje.

U tim snagamao kako se navodi, nalaze se ekološki i društveno odgovorni investitori koji, bez obzira što čine mali dio ukupng svjetskog kapitala, raspolažu sa nekoliko desetina hiljada milijardi dolara.

"Ove snage su naš prirodni saveznik koji može da nam obezbijedi potrebno znanje, donacije, društveno odgovorni kapital i veliki svjetski publicitet. Bez ovih snaga brzo ostvarenje projekta ne bi bilo moguće", kazali su iz liste „Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora“.

Oni su naveli da očekuju dobar izborni rezultat i sigurno prisustvo odbornika u novoj Skupštini Prijestonice Cetinje.

U toj listi ocjenjuju da je realno moguće da njihovi budući odbornici budu nezaobilazna snaga u formiranju nove vladajuće koalicije.

"Spremni smo za tu mogućnost i imamo precizan program aktivnosti i u opštini Cetinje i u obezbjeđivanju snažne podrške iz Evrope i svijeta, podrške koja je olakšana humanom i vizionarskom snagom našeg razvojnog projekta opštine Cetinje", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da treba objasniti suštinu korišćenje imena „Knjaževina Stara Crna Gora“ koje treba da usvoji nova opštinska vlast, da bi se izbjegli nesporazumi.

"Novo ime opštine ne znači bilo kakvu promjenu sadašnjeg statusa opštine; ustavni i pravni status opštine ostaje nepromijenjen, što znači da se odluka o imenu može donijeti na opštinskom nivou", ističe se u saopštenju.

Navodi se da novo ime samo odslikava mitsku (ali itekako realnu) prošlost i predstavlja osnovu za budući naziv „Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora“.

"Naziv „Ekolška Knjaževina Stara Crna Gora“ je omogućen vjekovnom epskom borbom i stoičkim stradanjem naših predaka. To je poetičan spoj mitske prošlosti i vizije budućnosti (može se reći prošlost u služi budućnosti) i daleko najbolja osnova za itekako potreban planetarni publicitet i stvaranje svjetske prepoznatljivosti i imidža", kazali su iz te liste.

Oni smatraju da je to ime idealan spoj njihove istorije i tradicije i najbolja osnova za poetičan svjetski imidž, prepoznatljivosti i marketing.

Prema njihovim riječima, Cetinje je od 1990. doživjelo stravičan pad.

Ocjenjuje se da su uprkos spoju mitske istorije, prelijepe prirode i izvanrednih razvojnih mogucnosti, Stara Crna Gora i Cetinje poniženi, osiromašeni, zapušteni.

"Cetinje više ne može i nema šta da čeka. Poslednji je trenutak da se uspravimo, preuzmemo našu sudbinu u naše ruke i krenemo putem ekonomskog i društvenog preporoda za naše dobro i za dobro čitave Crne Gore", navodi se saopštenju.

Oni su poručili da izlaze na izbore sa ubjeđenjem da je „Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora“ osnova njihove pobjede, a to znači osnova ekonomskog i društvenog preporoda Cetinja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније