Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

13. 10. 2021. 16:30   >>  16:29

KRIVOKAPIĆ - BREGU

"Regionalna saradnja podsticaj za ubrzanje integracija"

Crna Gora pridaje veliki značaj regionalnoj saradnji kao jednom od prioriteta naše vanjske politike, značajnom pokretaču ukupnog društveno-ekonomskog napretka, i važnom podsticaju za ubrzanje procesa evropskih integracija, naglasio je premijer Zdravko Krivokapić na današnjem sastanku sa Majlindom Bregu, generalnom sekretarkom Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Krivokapić je ponovio posvećenost Crne Gore saradnji sa RCC i pružanju podrške svim aktivnostima usmjerenim na snaženje regionalne saradnje i dijaloga.

"Savjet za regionalnu saradnju je veoma važan za Zapadni Balkan, i predstavlja najbolji način za reflektovanje naše regionalne saradnje", kazao je Krivokapić.

Privrženost Crne Gore jačanju dobrosusjedskih odnosa, kako nvosdi, ogleda se u aktivnom i konstruktivnom učešću u preko 35 regionalnih organizacija, među kojima je i RCC.

Krivokapić je pohvalio rad RCC-ja i lični doprinos generalne sekretarke Bregu u prethodnom trogodišnjem mandatu i istakao da Crna Gora regionalne organizacije vidi kao izuzetno važne mehanizme za jačanje povjerenja, koje je preduslov za učvrščivanje odnosa i saradnje među državama učesnicama.

"Neophodno je da prestanemo da živimo u prošlosti. Preduslov da se naš region razvija leži u znanju, vještinama i kompetenciji. Zato smo se mi odlučili za ideju: Evropa sad i Evropa ovdje", poručio je Krivokapić.

Bregu se saglasila sa Krivokapićevom konstatacijom kako je neophodno "izgraditi Evropu sada i ovdje, a ne samo čekati da Evropa otvori vrata za nas".

"Ljudi sa Zapadnog Balkana su stručnjaci i profesionalci, sa izvrsnim kompetencijama", istakla je Bregu.

Ona je naglasila kako cijeni zalaganje naše zemlje za regionalnu saradnju, te da RCC računa na podršku Crne Gore kada su u pitanju Zelena agenda za Zapadni Balkan i Omladinska laboratorija Zapadnog Balkana.

Krivokapić i Bregu saglasili su se da su "komšijska vrata prva na koja trebamo da pokucamo", i dodali da su agende ekonomskog i socijalnog razvoja, ključne za razvoj našeg regiona i njegov put ka EU, te da moraju biti praćene adekvatnim odgovorima iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније