Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

09. 08. 2021. 16:02 >> 16:03
5

JANJIĆ OCIJENIO

Programski iskorak ili novi izbori

Vladajuća kolacija mora napraviti ozbiljne programske iskorake, u protivnom, kako ocjenjuje politički analitičar Dušan Janjić, neminovni su novi izbori. Janjić tvrdi i da zbog uticaja Srbije i Rusije na političku situaciju u Crnoj Gori, trpi i put naše države ka Evropskoj uniji, zato sugeriše da dio vlasti koji to ne želi, reaguje što prije.

Razlike unutar vladajuće kolacije sve su uočljivije, a posebno plaše strateški nesporazumi, poručuje politički analitičar Dušan Janjić.

"Očigledno, vladajuća kolacija ako želi da se održi, morala bi da napravi ozbiljne programske iskorake. Po meni, ona za to nema kapacitete , nema u personalnom sastavu vodjstva, drugo razlike su npr ogromne između naprimjer politike URE i DF-a, a jedna od osnovnih stvari je spoljni uticaj, koji se prije svega ogleda kroz DF. I kroz te zahtjeve da se Moskva i DF više pitaju nego građani Crne Gore", kazao je on za TVCG.

Opozicija je prilično jaka i tolerantna, ocjenjuje Janjić, koji vjeruje da je to zbog obećanja datog Evropskoj Uniji i Americi da se novoj većini pruži šansa. Promjene su , kaže bile neophodne, ali i sada su.

"Država ne može da postoji bez strategije razvoja, bez stabilnog finansiranja, ta intervencija sa mjenicama , one takodje traže pokriće. Sve u  svemu, sada je borba za vrijeme kada će se dogoditi novi izbori i kome će to više odgovarati", dodaje Janjić.

A manifestacija loših odnosa unutar vladajuće kolacije šteti putu Crne Gore ka Evropskoj uniji, poručuje Janjić, koji dadaje da se mora uraditi sve kako bi nastavili kako smo i krenuli.

"Uvijek se zaboravlja, barem u Beogradu, da je Crna Gora članica NATO-a, da je Crna Gora ozbiljno na putu ka EU i da ona ima šta da izgubi ovakvim ponašanjem dela sadašnje vlasti i nekadašnje opozicije. Crna Gora mnogo može da izgubi a malo da dobije ako bi se stavila pod kapu Rusije i Beograda."

Jedan od primjera je, tvrdi Janjić, izbor Tužilačkog savjeta. 

"To je direktno suprotno pregovaračkom procesu vladavini prava. To direktno može, kad bi uspeo taj manifetluk da političari nameću tužioce da vrati Crnu Goru godinu dve u masovni monitoring po osnovu vladavine prava. Dakle, direktno se ugrožava poglavlje 23."

Opasnosti po evropske integracije Crne Gore su, vjeruje Janjić, svjesni i u dijelu vlasti, zato se nada da neće dozvoliti da zbog, kako je rekao nepromišljenih odluka budemo zaustavljeni na tum putu.

Dijana Drašković, RTCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније