Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 06. 2021. 15:51 >> 17:07
2

ĐUKANOVIĆ- ERDOGAN

"Da se institucionalizuje tursko – balkanski forum"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, prilikom razgovora sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, pozdravio je inicijativu da se institucionalizuje jedan novi forum koji će biti tursko – balkanski i koji će zasijedati u Istambulu. Đukanović je istakao da smatra da će to doprinijeti i našem internom, regionalnom boljem ekonomskom povezivanju i povezivanju sa drugim zemljama.

"Sadržajan i otvoren tete-a-tete razgovor sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Nastavak razgovora u Podgorici" - saopštio je Đukanović na Tviteru.

Podsjećamo, Đukanović prisustvuje inauguralnoj sesiji Antalijskog diplomatskog foruma, koji se održava pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"U okviru boravka na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, imao sam i bilateralni razgovor sa predsjednikom Republike Turske, gospodinom Erdoganom. Bila je to prilika da obostrano potvrdimo tradicionalno prijateljske odnose između dvije zemlje i da, takođe, iskažemo zadovoljstvo partnerskom saradnjom u okviru NATO-a i zajedničkim evropskim stremljenjima", kazao je Đukanović.

On je istakao da su tom prilikom zajedno konstatovali da imamo veoma frekventan politički dijalog na visokom nivou i da je sledeći korak posjeta predsjednika Erdogana Crnoj Gori koja je od ranije najavljivana ali iz raznih objektivnih razloga odlagana što će biti prilika da porazgovaraju o konkretnim sadržajima za unaprijeđenje naše međudržavne saradnje, prije svega u oblasti ekonomije.

"Turski investitori su već prisutni u Crnoj Gori, kako oni krupni, tako i veliki broj onih koji su tu sa nekim porodičnim preduzetničkim inicijativama i vjerujemo da u okviru programa razvoja države Crne Gore, prije svega na infrastrukturnom ali i na energetskom, turističkom i planu prerađivačke industrije ima jako puno prostora za strane investitore, uključujući i turske investitore", poručio je Đukanović.

Pored toga, kako je saopšteno iz kabineta Predsjednika, razgovarano je i o političkim pitanjima.

Razmijenili su, ističu, mišljenja o onome što su zajednička evropska stremljenja.

"Tokom jučerašnjeg razgovora na Samitu, ne samo sa naše strane nego i od strane Visokog predstavnika EU za bezbjednost i spoljnu politiku se ponovila konstatacija da proces konsolidacije Evrope neće biti gotov dok se ne integriše i ovaj dio Evrope u sastav EU, to je nešto što očigledno smatram dragocjenom najavom ne samo na Zapadnom Balkanu nego i u Turskoj, to je prirodno bila tema našeg razgovora", navode u saopštenju.

Turska je jedna od zemalja koja ima izuzetne ekonomske potencijale i koja uvijek prisustvom svojih investitora i inteziviranjem spoljno trgovinske razmjene može doprinijeti dobru svake nacionalne ekonomije ili regionalne ekonomije, u ovom slučaju, Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније