Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

14. 06. 2021. 15:07 >> 15:08
1

SKUPŠTINA

Ivanović da bude krivično procesuiran

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović, zbog odbijanja da 28. decembra DIK verifikuje mandat Suadi Zoronjić koja je izabrana sa liste "Crno na bijelo”, treba da bude krivično procesuiran, jer je zloupotrijebio svoj položaj, poručili su poslanici parlamentarne većine.

Poslanici u Skupštini raspravljaju o smjeni Ivanovića.

Administrativni odbor podnio je krajem januara predlog odluke o razrješenju Ivanovića, zbog odbijanja DIK-a, da 28. decembra verifikuje mandat Zoronjić.

U predlogu dostavljenom Skupštini navodi se da je Odbor jednoglasno utvrdio da su Ivanović i pojedini članovi DIK-a povrijedili odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji su, bili dužni da primjenjuju doslijedno i neselektivno a ne da budu uzdržani i protiv njegove primjene.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović kazao je da je slučaj Ivanovića samo jedan u nizukada grupa ljudi, koja smatra da je bila izabrana da služi režimu i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, dokazuje svoju lojalnost kršeći zakon.

„Primjer postupka Ivanovića, primjer je kako se radi protivno Ustavu. Na kraju sve dođe na naplatu“, rekao je Radunović.

On je poručio da Ivanović zaslužuje ozbiljno krivično gonjenje, kako se ovakve stvari ne bi više dešavale.

Radunović je dodao i da je 28. decembra bio iznenađen, jer mu Ivanović nije djelovao kao čovjek koji će na „telefonski poziv da se stavi u službu režimu“.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović rekao je da Ivanović ne zaslužuje da više ni jedan jedini dan bude predsjednik DIK-a.

„Od ključne važnosti za izborni sistem Crne Gore je da se demokratija zaštiti od ovog čovjeka“, poručio je Bogdanović.

On je kazao da je Ivanović uoči izbora u Herceg Novom zloupotrijebio na desetine hiljada matičnih brojeva građana Crne Gore i ustupio ih drugoj državi.

On je kazao da je Ivanović kontrolisao birački spisak, kazao da je sve u redu, a da bi se nakon toga žalio.

„Igre Ivanovića i njegovih nalogodavaca moraju prestati“, poručio je Bogdanović.

On je dodao da je Ivanović čovjek koji je učestvovao u pokušaju državnog udara 28. decembra.

„Pokušaj držanog udara spriječili smo za samo 15 minuta i toliko će nam biti potrebno da smijenimo Ivanovića“, kazao je Bogdanović.

Poslanica Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak kazala je da Ivanović, ne samo da treba da bude razriješen, nego krivično procesuiran za zloupotrebu položaja.

„Ja ne mislim da Ivanović 28. decembra nije znao kako se radi. Nije to ne znanje, već je urađeno nešto što mu je neko naredio. I to je bio klasični pokušaj državnog udara, a ne ona smijurija koju smo imali priliku da gledamo preko TV prenosa“, kazala je Bošnjak.

Ona je poručila da je Ivanović 28. decembra pogazio svoju profesiju.

„Ovo samo je dokaz da profesionalaca u bivšem režimu nije bilo, nego da su svi marionete“, dodala je Bošnjak.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović kazala je da je svima jasno šta se desilo 28. decembra i dodala da je Ivanović primjer nekog ko žrtvuje svoju struku radeći pristrasno i nezakonito određene stvari.

„Nadam se da ćemo dobiti predsjednika DIK-a koji će biti sposoban i hrabar da se odupre ovakvim uticajima vlasti, bez obzira na to ko činio njenu strukturu“, rekla je Paunović.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar rekao je da su svoj stav prema dešavanju 28. decembra iskazali tako što su podnijeli krivičnu prijavu protiv Ivanovića i članova DIK-a, koji su, kako je naveo, učestvovali i u neuspjelom pokušaju puča.

“Ne možete kršiti ustav i zakon, a da ostanete na funkcijama na kojima jeste”, kazao je Konatar.

On je dodao da se u parlamentarnoj većini po mnogim stvarima razlikuju, ali da niko neće dozvoliti da se promijeni izborna volja građana.

“Zakon će važiti jednako za sve, bezakonje u Skupštini neće, i nije prošlo 28. decembra i neće ni ubuduće”, poručio je Konatar

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović rekao je da je bio obradovan činjenicom da je Ivanović izabran za predsjednika DIK-a.

„Profesionalno je obavljao svoju dužnost“, poručio je Brajović.

On je kazao da je aktuelni državni udar u Crnoj Gori to što nema budžeta i da je to najviša opasnost po državu.

Brajović je rekao da svi znaju da 28. decembra nije bilo Kvoruma za sjednicu.

„Očigledno je da će on biti smijenjen, ali nećete naći čovjeka sa referncama i iskustvom kao što je Ivanović”, poručio je Brajović.

“Zato nemojte trošiti riječi u napadima na njega”, zaključio je Brajović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније