Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 11. 2020. 13:55 >> 14:08
20

KOMITSKI POKRET

"Današnja Srbija duguje pokajničko izvinjenje narodu CG"

Patriotsko komitski savez pozdravlja odluku gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, da do zemlje spusti zastavu ispred zgrade Skupštine opštine Podgorica, povodom 102 godine od Podgoričke skupštine, na kojoj je “nelegalno i nelegitimno ugašena stara crnogorska država, njena dinastija i čast”. Današnja Srbija, smatraju iz Komitskog pokreta, duguje crnogorskom narodu pokajničko izvinjenje za zločin protiv Crne Gore.

“Toliko je dokumenata objavljeno o tom teškom periodu naše istorije, toliko knjiga napisano, nakon 80 godina ćutnje, da svako iole pismen može shvatiti šta se tada, u ratom opustošenoj i prodanoj domovini zaista desilo”, navodi se u saopštenju.

Samo velikosrpska politička misao, kažu iz PKS-a, ne može.

“Niti njeni današnji propagatori, kao što je i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, koji ustvrdi, na srpskom jeziku, nikšićkog akcenta, koji se nikad ne gubi, đe god ko da ode, pa i u Beograd, da je čak i Mojkovačka bitka bila uvod u oslobađanje Crne Gore i Podgoričku skupštinu, kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom”, navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da je ambasador pretjerao u svemu.

“Svjesno žrtvovana crnogorska vojska na Mojkovcu, od strane srpskog generala Petra Pešića, nije imala snage za borbu protiv nove okupacije od strane srpske vojske 1918. Njenih 9.950 vojnika, smještenih u pet logora, među kojima je bilo 17 generala i 709 oficira, spriječeno je da se vrati u Crnu Goru dok se “posao ne oposli” i održi nelegalna tzv. Skupština. Božićni ustanak koji je uslijedio januara 1919.  baš “potvrđuje” Božovićevu   ocjenu o “bratskoj Srbiji” i radosti ujedinjenja! I onih hiljade ubijenih, prognanih, i onih 5.000 popaljenih domova”, navodi se u saopštenju.

Komite navode da su se Crnogorci osvijestili odavno.

“Na žalost Božovića, Rakovića, Marića i drugih ića, Crnogorci su se osvijestili odavno; a ono što današnja Srbija duguje crnogorskom narodu je veliko, pokajničko izvinjenje za zločin protiv Crne Gore, urađen upravo tih godina, kada je, kako je pisao grof Salis engleskom parlamentu - Skupština donijela odluku pod bajonetima srpskih trupa”, zaključio je Patriotsko komitski savez.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније