Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

M.V.

29. 05. 2024. 13:23 >> 13:24
1

VUKSANOVIĆ

SNS: Ukloniti spomenik Mirku Petroviću sa Trga nezavisnosti u Podgorici

Srpski nacionalni savjet (SNS) Crne Gore, kao inicijator peticije građana Podgorice, obraća se rukovodstvu podgoričke skupštine zahtjevom da se ukloni spomen obilježje koje je postavljeno na centralnom trgu u Podgorici (Trg Nezavisnosti).

"Pravni osnov za pokretanje ove inicijative utemeljen je u Zakonu o spomen obilježima član 10 stav 7 kojim je propisano da nije dozvoljeno podizanje spomen obilježja „...licu koje je u istoriji Crne Gore ili istoriji čovečanstva imalo negativnu ulogu...“Naime, jedan od najmonstruoznijih zločina u istoriji Crne Gore, o čemu postoji bezbroj usmenih i pismenih svedočenja, jeste zločin–pohara koja je izvršena nad stanovništvom Kuča od strane regularne crnogorske vojske koju je predvodio Mirko Petrović, rođeni brat crnogorskog suverena Knjaza Danila I. U tom zločinačkom pohodu stradalo je više stotina nedužnih civila, uglavnom žena i djece, o čemu istorijski zapisi nedvosmisleno utvrđuju negativnu istorijsku ulogu vojvode Mirka Petrovića i njegovog brata knjaza Danila I. Valja napomenuti da u tom vremenu Kuči nisu bili u sastavu Crne Gore pa nije postojao ni jedan državni razlog za zločinačko i brutalno kažnjavanje nedužnih stanovnika Kuča", piše  u saopštenju predsjednika SNS Momčila Vuksanovića.

Iz navedenih razloga, kak tvrdi, a i iz činjenice da je spomen obilježje postavljeno na teritoriji koja je u tom vremenu pripadala Kučima što se apsolutno doživljava kao očigledna provokacija bivše vlasti prema sopstvenim građanima, zahtijevaju da se spomen obilježje ukloni, ili izmjesti, u skladu sa važećim propisima crnogorskog zakonodavstva. 

"Molimo Vas da nam u najkraćem roku odgovorite na naš zahtjev, a u isto vrijeme tražimo da organizujete sastanak predstavnika potpisnika peticije sa predsednicima odborničkih klubova u Skupštini grada Podgorice.Na osnovu prednje navedenog, postoje opravdani pravni osnov, kao i razlozi,  za udovoljavanje podnijetom zahtjevu", naveo je Vuksanović a rekao je da je dostavljena i peticija sa 5.000 potpisa podrške za uklanjanje spomen obilježja vojvodi Mirku Petroviću. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније