Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

M.L.B./gradski.me

19. 04. 2024. 14:20 >> 14:20
Čitaj mi:

DIREKTOR ČISTOĆE

"Možda ne bude smanjenja plata, višak radnika u administraciji"

Radnici podgoričke “Čistoće” štrajkuju zbog najave usvajanja nove sistematizacije odnosno smanjenja broja zaposlenih, potencijalnog umanjenja zarada po Zakonu o zaradama u javnom sektoru po kome je precizno definisano da preduzeće čiji je osnivač lokalna samouprava mora smanjiti zarade usljed negativnog poslovanja, kazao je v.d. direktor "Čistoće" Denis Hot.

On je u emisiji “Lice Podgorice” na Gradskoj RTV saopštio da su zatražili od Ministarstvu finansija da im istumači taj član i da jasne smjernice kako da to sprovedu.

“Može se desiti da kažu da se to ne odnosi na nas, još nam nijesu odgovorili. Ako se ne bude odnosilo nema nikakvih problema. Svi javnost, novinari i zaposleni moraju da budu svjesni da izvršni direktor ili menadžment preduzeća snosi zakonsku odgovornost. To su odredbe zakona koje se odnose na lokalnu samoupravu, tako da smo svakako morali pitati ministarstvo“, objasnio je Hot.

Kako navodi, nijesu na svoju ruku donijeli tu odluku, nego su pitali na osnovu zakonske odredbe koju su oni pisali.

“Upozorio sam kolege da pogledaju zakonske odredbe po Zakonu o štrajku, tako da tu budu oprezni da ne počine neki prekšraj. Moraju ispoštovati minimum procesa rada. Diskutabilno je u “Čistoći” što je minimalan proces rad, jer i pored svega što sam zatekao, nema prostora da zaposleni ili mehanizacija manje budu uključeni”, kazao je on.

Što se tiče otpuštanja određenog broj zaposlenih, on navodi da je odmah u startu rekao da u “Čistoći” postoji višak zaposlenih.

“Kako je taj višak nastao to je već neka druga priča za vrijeme prethodnog menadžmenta. Ne treba tu neka velika filozofija, ja sam samo prikupio brojke. Sistematizacija iz 2014. godine je imala 470 iz 2017. 510, a 2019. na početku mandata prethodnog menadžementa broj radnika je uvećan na 578. Dešava se onda sljedeća situacija da krajem avgusta 2022.godine pred lokalne izbore u Podgorici donose si izmjene i dopune sistematizacije gdje se broj izvšilaca povećava za 44, a pred kraj godine još za 40. Poređenjem tih sistematizacija možete videjti da se broj izvršilaca povećao za više od 150. To nijesu direktni izvršioci, što pokazuje da u administraciji ima viška ljudi “, naglašava Hot.

Čistoća posluje oko nule i kako kaže Hot nema mehanizma da se nadomjestimo oko 150.000 eura mjesešno samo za zarade zaposlenih.

“Uključen je bio Sindikat prilikom izrade sistematizacije, uključio sam i sve rukovodioce, svi su bili uključeni. Po mojim saznanjima, u prethodnim sistematizacijama nijesu bili uključivani. Dovoljno je da dođete u preduzeće i da vidite da taj prostor nije dovoljan za toliki broj zaposlenih u administraciji “, dodao je Hot.

Gradska uprava ima sluha za probleme u Čistoći, što pokazuju, kako navodi, podaci da su nabavljena nove autosmećare.

“U planu je nobavka novih šest vozila”, rekao je Hot.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније