Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

Б.Б.

16. 03. 2023. 16:14 >> 16:14

POTPISANI UGOVORI

Od Glavnog grada po 50 eura za 123 podstanara

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković potpisao je danas ugovore o naknadi dijela zakupnine sa 123 sugrađanina koji su podstanari, a koji su se prijavili na ovogodišnji konkurs i iskoristili priliku da dobiju finansijsku podršku Glavnog grada.

Naknada iznosi 50 eura mjesečno i odobrena je na period od 12 mjeseci.

Vuković je tom prilikom podsjetio da je Glavni grad jedina lokalna uprava u Crnoj Gori koja na ovaj način direktno pomaže podstanare, te da se nada da će ovaj primjer slijediti i druge opštine i institucije.

Vuković je kazao da je ovaj projekat započet prošle godine i da i ove godine ima za cilj da pomogne ljudima koji su u podstanarskom statusu zbog visokih cijena, rekordne inflacije čije negativne posljedice znatno komplikuju izmirenje mjesečnih finansijskih obaveza.

"Vrlo sam ponosan na to što smo na neki način pioniri u ovoj oblasti. Do danas mi nije poznato da je bilo koja lokalna uprava, ne samo u Crnoj Gori nego u ovom dijelu Evrope inicirala realizovanje sličnih programa direktne finansijske podrške podstanarima i mi smo za te namjene u budžetu Glavnog grada za ovu godinu opredijelili 200.000 eura", kazao je Vuković.

Kako navode u saopštenju Glavnog grada, gradonačelnik je istakao da zabrinjava broj aplikanata za ovaj program, što ukazuje na to da najveći broj podstanara nema formalno pravno uređene odnose sa svojim stanodavcima.

"S jedne strane, mislim da je ovo zgodna prilika da pozovemo nadležne državne organe da se malo pozabave time, da pomognu tim ljudima, jer kada imate potpisan ugovor sa stanodavcima onda vas taj ugovor štiti i sa druge strane da pokušamo da sve to uvedemo u neke legalne tokove, od čega će korist imati i država Crna Gora i Glavni grad. Budući da je naš tehnički mandat pri kraju, ja se iskreno nadam da će se ovaj program nastaviti da živi i narednih godina, jer mislim da postoji potreba za tim. Kako smo i obećali prošle godine, dok god budemo ovdje podržaćemo realizaciju ovog programa, što smo i učinili. Istovremeno, nadam da će u narednom periodu Vlada Crne Gore naći način da i ona pomogne ljudima ne samo u Podgorici, nego i u drugim djelovima naše zemlje", poručio je Vuković.

U ime dobitnika podrške podstanarima prisutnima se obratila Tanja Mandić i iskazala veliku zahvalnost Glavnom gradu i gradonačelniku koji su i ove godine našli način da pomognu podstanarima, a podrška im naročito znači u vremenu kada su cijene izrazito visoke.

Podsjećamo, Javni poziv za naknadu dijela troškova zakupnine objavljen je u januaru ove godine, nakon čega je Komisija vrednovala prijave i utvrdila da 123 lica ispunjavaju uslove iz javnog poziva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније