Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

01. 08. 2021. 16:27 >> 16:28
1

DEMOKRATE PG

Pošumljavanje Gorice nije posao za jedan dan

Izjave gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića da će Glavni grad organizovati masovno pošumljavanje Gorice 20. septembra na dan proglašenja Crne Gore ekološkom državom, čisti je politički populizam i pokazuje da Vuković nije konsultovao struku, jer se tada većina sadnica neće primiti, ocijenili su u reagovanju Demokrata Glavnog grada.

Kako ističe predsjednik kluba odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada Janko Krstović, neko bi gradonačelniku Podgorice morao da objasni da se pošumljavanje ne planira po važnim godišnjicama, nego u skladu sa vremenskim prilikama.

"Da je samo površno konsultovao struku, Vuković bi saznao da je 20. septembra još uvijek ljeto, dakle, velike vrućine. Pa bi dalje saznao da su biljke još aktivne i, ako se tada posade, sadnice će da pretrpe stres i vrlo malo njih će da preživi, čak i uz redovno nalivanje. Svako ko je ikad zasadio drvo zna da se presađivanje radi u toku mirovanja biljaka, pred sam početak ili pred kraj zime, tako da biljke imaju vremena da se ožile i prilagode zemlji prije nego što krenu topli dani", navodi Krstović.

Pošto tamo treba zasaditi hiljade stabala, smatraju, da postoje dva finansijska modela: prvi da se početkom zime zasadi veoma mnogo mladih stabljika i da se prepuste sudbini, pa koliko pretekne, što je veoma neodgovoran odnos, a druga je da se kupe kontejnerska stabla, najmanje četvorogodišnja.

"Ova druga su i do 50 puta skuplja, a ipak bez stopostotne garancije 'primanja'. Izjave ovog tipa, koje nažalost predstavljaju čisti politički populizam, kod bilo kog stručnjaka u najmanju ruku moraju izazvati nevjericu, ali bojimo se prije glavobolju. Poštovani gradonačelniče, da ste se raspitali kod struke, saznali biste prostu stvar da sadnice sa razvijenim korijenom i u dovoljno svoje zemlje mogu biti zasađene tek krajem oktobra, jer tada nema temperaturnih šokova", naglašava u reagovanju.

Poručuju, vodeći se isključivo interesom građana Podgorice, daovo nije posao za jedan dan, pa ni za jednu godinu. Koliko god se neko želio predstaviti brzim i efikasnim.

"Da li smo toliko neodgovorni, pa da zarad što jeftinijeg prikupljanja političkih poena štetujemo desetine hiljada eura novca građana Podgorice na sadnice koje neće preživjeti? Pored svega navedenog vezano za sanaciju i pošumljavanje Gorice, možda bi najprije trebalo odgovoriti na pitanje šta se desilo sa hidrantima, i ko će da odgovara za to što nije bilo vode u sezoni požara", navodi se u reagovanju Krstovića.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније