Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Lokalni izbori 2024

A.J.

03. 06. 2024. 08:27 >> 08:27

pejović

"Biće teško formirati vlast nakon lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici"

Situacije u Budvi i Andrijevici pokazale su kako bi mogli da se odvijaju rezultati na lokalnom nivou. Ako se dogode novi lokalni izbori, neće biti lako doći do nove vladajuće većine i to je ono što treba da zabrine političke aktere, kazao je Marko Pejović iz NVO "Uzor". Sa druge strane, Pejović kaže da DPS bez obzira na uspjeh koji je ostvario u odnosu na prethodne izbore nema koalicioni kapacitet, tako da svaki rast te partije samo njima znači previše.

"Kad nemate kolacioni kapacitet nemoguće je govoriti o nekoj kombinatorici gdje bi DPS bio činilac vlasti. Sa druge strane, kad govorimo o političkim akterima koji su nasuprot DPS-a, govore o tome da se građani sve više opredjeljuju za različite aktere, a to prosto stvara dodatnu otežanu okolnost za formiranje same vlasti na lokalnom nivou. To se vidi u Budvi a to će biti i u Andrijevici", kazao je Pejović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore. 

Naglašava da  Crna Gora ulazi u novu fazu kad je riječ o blokadi institucija na lokalnom nivou, odnosno o otežanoj mogućnosti formiranja vlasti nakon lokalnih izbora.

"Ako se bude grupa građana držala svega onoga što su rekli u izbornom procesu, onda definitivno ne može očekivati koaliranje sa DPS, a sa druge strane imamo tu jedinu mogućnost da se kompletna scena, osim DPS, ujedini i na taj način dobijemo novu vlast u Andrijevici, što je vrlo teško i sa aspekta stabilnosti vrlo problematično", kazao je Pejović.

Komentarišući mimoilaženja stavova između predsjednika države i premijera, Pejović je kazao da se predsjednik drži onoga što je rekao u svom govoru nakon pobjede na predsjedničkim izborima. 

"Transparentnost Vlade je na najnižem mogućem nivou... To nam govori o situaciji da se pokušava da se sve moguće situacije koje se dogovoraju na Vladi, svedu na minimum kada govorimo o pravu javnosti da zna, i imate samo onu finalnu infrormaciju koja je vrlo upitna... S druge strane, kad govorimo o mimoilaženjima na relaciji predsjednik - premijer, čini mi se da se predsjednik drži onoga što je rekao u svom govoru nakon izbora njega kao predsjednika a to je da će birati korektivni i kohezivni mehanizam kao predsjednik", zaključio je Pejović.

Ističe da sve dok određene strane budu imale dovoljno interesa i funkcija koje će biti raspoređene, izbore u Podgorici nije realno očekivati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније