Колумне

03. 12. 2022. 21:11   >>  22:05 2

СТАВ ЗДРАВКА КРИВОКАПИЋА

Да сам правио компромисе са бившим режимом, још бих био премијер

Да сам правио компромисе са бившим режимом, још бих био премијер На данашњи дан, прије двије године, је формирана 42 Влада која је смијенила аутократски ситем владавине ДПС-а и његових сателита.

Пише: Бивши премијер Здравко Кривокапић

Након изгласавања 42. Владе сам изјавио:

„...Није битан Здравко Кривокапић, није битна ова Влада, нијесмо ми овде богомдани да будемо, ми смо овде искључиво и само због наших грађана, и то оних грађана које нећемо дијелити: ви, ми, они, наши, ваши, каква је то подјела? Црна Гора заслужује да сви заједно и заборавимо тај дио - парт. Окренимо се на цјеловиту, интегралну Црну Гору. Ако то није мјера свих нас, онда не треба никоме ова Влада. Ја се морам осврнути на нешто што је апсолутно можда непотребно, али морам да се вратим на тај 30.8. Тог 30.8. су грађани побједили, јер народ на један, јединствен начин у нашој историји показао да може оловком да се побиједи, да може глас народа да надвлада све могуће политичке корупције, које су доказиве и за које сви знамо. Ако је то тако, онда ова бројка 41 није бројка „један више“, она је много више. Шта је валидација свега тога? Валидација су грађани који бране по први пут у историји: један више не може да буде прелетач. То је оно што ми исказујемо, то је оно што ми валидујемо. То је снага грађана, и ако то испустимо овога пута, кад ћемо више моћи да изађемо чиста образа пред тим грађанима?“


Формирана је експерстска Влада да би се бавила промјенама, а не замјенама. Владу чини компетени чланови од којих: скоро пола има докторат, једна трећина су даме, половина са великим искуством из иностранства, а већи дио Владе је младји од 40 година.

Компетентна и знавена 42. Влада усмјерена је била на добробит свих градјана. Наша мјера није била једна или друга политика, већ најбоље решење за највећи број градјана. Наш мото није партијски службеник, већ баш онај који је државни.

Спој младости и искуства, знања и мудрости, ентузијазма и жеље за промјенама је гарантовао успјех.

Све смо урадили што нам је било у могућностима, а на крају испадасмо криви свима и свакоме.
Моје и опредељење 42 Владе је искључиво и само поштовање Устава и Закона, Споразума од 8.09.2020 и истрајавању на Програму датом у Експозеу и Програмима рада Владе за 2021 и 2022.
Десила се демократија (прва смејна власти) и слобода. Након тога се откривају све болести претходног режима и заробљене државе. Све слабости Устава и закона, проблеми у економији, социјалној политици, финансијама, здравству, правосудју ... сада су видљиве и имају другачију димензију. Али, све је ово и криза демократије и њене породјајне муке, јер политичке врхушке су научиле да они буду свје и свја, а не градјани.

Без обзира на тешке стање које је затекла и бројне опструкције са којима је била суочена 42. Влада је остварила значајне резултате на свим пољима.

У априлу 2021. смо одлучили да програмима побиједимо политику. Иако је као највећи успјех Владе пројект Европа сад, он је био само један од 5 програма који су требали да се реализују у 2022. години са основним циљевима: издизање квалитета живота, инфраструктурно повезивање Црне Горе, добро управљање државним предузећима И државном имовином, укрупњавање, удруживање, аутоматизацију И модернизацију малих газдинстава И убрзано усладјивање са правилима, законима И стандардима ЕУ.

Кључна претпоставка за изузетан успјех је била добра припрема за туристичку сезону 2021., када смо се одлучили да отворимо границе, успоставимо квалитетне здравствене протоколе, обезбиједимо бесплатно ПЦР тестирање за странце (потреба за повратак кући), дефинишемо И организујемо реурсе за бесплатно лијечење страних туриста обољелих од Ковида И остваримо функционисање нове националне авио компаније са новим авио линијама.

Стопа економског раста је 13% у 2021. години, највећа у Европи, а имали смо 2020 највећи пад у Европи од 15%, И то није како би неки економисти исказали систем “опруге”, већ резултат знања, доброг пројектовања, сихронизације на свим нивоума, штедљивости И нултој корупцији.

Повећана пореска дисциплина пораст прихода буџета уводјењем И доследном примјеном електронске фискализација, примјена QР код на рачуну од стране предузећа И започете реформе пореске администрације ствариле су потребан предуслов за приходну страну.

Упркос расту и редовном усклађивању плата, пензија И социјалних давања, остварене уштеде од 10% читавог буџета на непродуктивним категоријама расхода! Буквално је објављен рат расипништву.
Подршка привреди И градјанима, кроз два пакета мјера, је успјела да одржи у живот поготово мала И средња предузећа И само надокнада плата за угрожене дјелатности како би туристичка привреда могла да преживи преко годину дана без прихода до љетње туристичке сезоне је сачувала радну кондицију већег броја радника.

Иако смо последњи у Европи започели вакцинацију успели смо да вакцинишемо преко 30% одрасле популације прије почетка сезоне.

Путарина на путу за БиХ је уговорена како се не би наплаћивала ни туристима ни грађанима Црне Горе.

Остварили смо раст броја туриста са СВИХ РЕГИОНАЛНИХ ТРЖИШТА У ИСТО ВРИЈЕМЕ!
Успоставили смо контролисане буџетске расходе и по први пут реализовали програмски буџет. Хеџинг кинеског дуга даје брзо видљиве резултате.

У Црној Гори све вам се прашта, осим успјеха.

Да сам желио да правим компромисе са бившим режимом и радим по налозима центара моћи ван Црне Горе, био бих и данас премијер. Да сам био препрека договора побједника од 30.08., они би се договорили након мога одласка.

Ова Влада, тврдим средином октобра 2021., мора да падне:
1. Јер је демократска и грађанска и руши концепт ултра националног приступа,
2. Зато што остварује изузетне резултате не само у економско и финансијској сфери, који су респектабилни за читаву Европу, него и у свим другим областима
3. Прије избора у Србији, јер треба послати поруку да такве Владе немају дуготрајност
4. Због неразумијевања и недостатка подршке већине коалиционих партија За будућност ЦГ и њиховог деструктивног дјеловања
5. Јер не прихвата априори Опен Балкан
6. Зато што жели да потпише Темељни уговор искључиво и само у складу са Уставом и Законом, који је необорив и који штити и државу и МЦП и остале епархије
7. Због огромне штете која је нанешена шверцу, тј организованом криминалу И договореним пословима
8. Зато што брине о сиромашним и тиме смањује утицај политике на куповину гласова
9. Јер показује да програми могу бити значајнији од политичких игара.

10. Зато што нема ментора, а то је преведено на нашки моћног заштитника ни у ЦГ, а нити изван ЦГ
11. Jер се напокон доказало да грађани могу директно да утичу на дешавања, што не одговара партијској логици
12. Овај, по мени, најуспешнији концепт Владе доводи у питање представнички систем парламентаризма
13. Зато што већина медијског простора и једног дијела НВО имају некоректан и врло негативни став према овој Влади и
14. Јер је медјународна заједница прогутала измишљену формулу, лансирану након устоличења Митрополита од стране ДПСа и његових сателита, да је Митрополија Црногорско приморска= Црква Србије=Руска Црква=Русија.

Формирана је уз константне уцјене већине политичких снага које су је „подржавале“ и била једино могуће решење у том тренутку. Рушење Владе креће и прије њеног изгласавања. Завршни чин, након усвајања Буџета за 2022. И прве самосталне заплене кокаина, превасходно захваљући подпресједнику Абазовићу.

Центри моћи сихронизовано одлучују да је најбољи пут изгласавања неповјерања 42-ој Влади колективна политичка корупција (промјена изборне воље градјана).

Кренуо је процес изгласавања неповјерења 42-ој Влади, што је потпуно уставно, а затим слиједи неуставни чин (са политичким образложењем правне аналогије, иако је јасно да се из ранијег неправа не може се изводити исто право) којим се успоставља став: За политику и политичаре у Црној Гори је све могуће и Устав не важи. Нисам се, иако ми је сугерисано, жалио Венецијанској комисији.

Много пута сам указивао на чињеницу када све постане ништа, онда умре управљивост. Пронадјен је модел за нову неуставну владу, која мора да сруши све принципе И без толеранције сведе све на став:

Сада је све могуће, јер принципи ни елементарне логике не функционишу.
Пројекат неуставне И непроцедурално формиране Владе, је резултат потпуне подршке ДПСа (директна сарадња УРА И СНП-а са ДПС-ом), тихог одобравања од стране ДФ-а (наше не дирајте), а све уз благослов одредјених медјународних институција и сценарија које је презентирао по моделу 49.

Игра на карту по формули 49 посланика (решавају се сви проблеми у правосудју), не даје резултате, јер се заборавља да математика помаже животу, а ипак живот чешће демантује математику.
И данас на сцени имамо: Они који су безбиједност претворили у дјечју играоницу, исто раде И са државом.

Констатација: Марфијев закон неумољиво дјелује и грешке се умножаваја, а излаз се не наслућује.
Умјесто деблокаде институција и убрзање ЕУ интеграција од стране неуставне ДПС-УРА-СНП Владе добили смо медјусобне оптужбе за учешће у организованом криминалу и издаји државе. Тако да умјесто уиграних превара сличних онима које смо свједоћичи у претходном периоду од неуставне ДПС-ове Владе, па до „случајног“ кашњења за достављање подршке Лекићу, градјани заслужују прилику да изборима дају суд ко је и како радио.

Иако је градјанин носилац суврености по Уставу, ипак на дјелу су политичке врхушке и њихове играрије, уцјене и надгорњавања. Докле тако?

Стање је хаотично, урушавају се све инситуције система срасле са претходним режимом, политичаре интересује само позиционирање за следеће изборе, лични и партијски интереси се бране до изнемоглости, опструкције и дјечје игрице од Подгорице до парламента трају, свако исказује ставове да је у праву, јер судија нема пиштаљку.

Радује ме снага идеја 42. Владе које су своју потврду добиле на претходним локалним изборима. Такодје, посебно ме радује појава нових политичких субјеката, које ће уз постојеће прогресивне снаге, на следећим изборима добити мандат да ову државу снажно повуку напријед.

Излаз из ситуације:
Изгласавање свих судија Уставног суда
Истовремено организовање и предсједничких и ванредних парламенртарних избора што прије.

Кораци за заједнички успјех Црне Горе:
1.Доношење заједничке Стратегије Црне Горе са главним акцентом на развој за следећих 30 година и
2.Израда новог изборног законодавства са промјеном система у којем неће доминантни бити политичари него стручни људи са репутацијом у друштву.

До тада: У памет се политичари. Народ побједјује.

Пратите нас на

Коментари 2

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије