Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

15. 10. 2024. 12:36 >> 12:37
Čitaj mi:

PODACI MONSTATA

U septembru pad cijena, godišnja inflacija jedan odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru u odnosu na avgust ove godine u prosjeku su niže za 0,4 odsto, objavio je Monstat.

"Potrošačke cijene u septembru 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za jedan odsto", saopštio je Monstat.

Najveći uticaj na negativnu mjesečnu stopu inflacije imali su pad cijena u grupama: mlijeko, sir i jaja; gorivo i mazivo za motorna vozila; voće; usluge smještaja.

"Potrošačke cijene u periodu januar-septembar 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 3,9%", navodi Monstat.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u septembru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Odjeća i obuća (3,9%); Ostala dobra i usluge (1,0%); Obrazovanje (0,9%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (0,8%); Komunikacije (0,6%); Rekreacija i kultura (0,3%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Prevoz (-1,8%); Hrana i bezalkoholna pića (-1,7%); Restorani i hoteli (-1,3%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (-0,8%); Alkoholna pića i duvan (-0,1%).

"Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale", navode u Monstatu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније