Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.V.

17. 09. 2024. 12:24 >> 13:16
1
Čitaj mi:

PREMIJER

Bulevar Vojislavljevića imaće četiri trake, koštaće 14,5 miliona

Predsjednik Vlade Milojko Spajić predstavio je danas na konferenciji za medije, predstavio projekat izgradnje Bulevara Vojislavljevića , sa četiri saobraćajne trake dužine 3.2 kilometra. Uz premijera, projekat su predstavili i ministar finansija Novica Vuković i direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović.

Premijer je rekao da je Bulevar Vojislavljevića vrlo važan projekat, koji će značajno unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu u Glavnom gradu. Tender za izgradnju biće raspisan sjutra. 

Vuksanović je precizirao da je vrijednost projekta 14,5 miliona eura i da će se izgraditi bulevar od kružnog toga na Zabjelu do mosta preko rijeke Morače, ka magistrali prema Danilovgradu. On je izrazio zadovljstvo što će konačno biti riješen problem ovog “uskog grla” u glavnom gradu.

Vuković je rekao da se radi o projektima koji mogu da budu kandidovani za kapitalni budžet. On je izrazio nadu da će biti još projekata koji mogu da unaprijede infrastrukturu. 

Ranije su gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović potpisali su Sporazum o sufinansiranju radova za rekonstrukciju Ulice Vojislavljevića u podgoričkom naselju Zabjelo. Riječ je o saobraćajnici dužine 3,2 km, od kružne raskrsnice u Ulici 4. jula do mosta preko rijeke Morače.

Vuksanović je rekao da će parlalelno sa izgradnjom bulevara sa četiri trake biti riješeno i pitanje sadašnjeg mosta na Morači, gdje se sada saobraćaj sliva. 

Od EK 100 miliona za infrastrukturne projekte

Spajić je rekao da smo od Evropske komisije već dobili sto miliona eura, koje možemo da koristimo za infrastrukturne projekte. Kazao je da se moraju poštovati striktne procedure. 

Projektom je planirano proširenje Ulice Vojislavljevića i biće bulevarskog tipa, sa četiri saobraćajne trake dužine 3.2 kilometra. Sve bi trebalo da bude završeno za 18 mjeseci. 

Vuksanović je rekao da se nada da će komisija koja bude procjenjivala imovinu gdje će se graditi ponuditi fer cijenu vlasnicima, i da će lokalno stanovništvo imati razumijevanja za važnost projekta. Izrazio je nadu da će sve glatko proći. 

"Da sve ono što je fer, bude urađeno kako treba", rekao je Vuksanović. 

Spajić je rekao da su imali ranije situaciju u mjestu Kralje kod Andrijevice, gdje su protestovali zbog trase auto-puta. 

"Nova praksa, koju donosi 44. Vlada, jeste da se sa lokalnom samoupravom aktivno traži rješenje. Uvijek će biti nezadivoljnih, ali mislimo da javni interes ipak predovaladava i time ćemo se voditi", istakao je Spajić. 

Radnici i građani mogu slobodno da protestuju

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je rekao da radnici i građani koji to žele, mogu slobodno da protestuju. On je rekao da dolazi do blokade saobraćajnica, ali da je država jasno stavila do znanja da se zakon mora poštovati. 

Vuković je rekao da je Zakon o razvojnoj banci vrlo važan, ali i usklađen sa pravilima EU. On je rekao da je problematizovano korišćenje depozita, ali da je precizirano da to pitanje treba riješiti na način na koji je Centralna banka to već uradila. 

"Nema smetnji da se taj zakon opet usvoji u parlamentu", rekao je Vuković, komentarišući taj zakon, koji je šef države Jakov Milatović ranije vratio parlamentu na ponovno odlučivanje. 

Spajić je dodao da Evropska komisija nije ukazala da ima neusklađenosti. On je rekao da je u pitanju kvalitetan zakonski tekst. 

"Treba početi da se što prije radi. Znate li koliko ljudi čeka povoljne kredite, za dobre projekte. Komeracijalne banke imaju svoj interes, mi to razumijemo ali država svakako ima svoj interes a privreda Crne Gore čeka ovaj zakon predugo. Sve dobronamjerne kritike ćemo saslušati", povukao je premijer. 

Ako se zakon usvoji, nije zabranjeno da se kasnije mijenja. 

"Ukoliko je potrebno, biće izmjena, ali mislim da je krajnje vrijeme da dobijemo jednu ovakvu instituciju", rekao je Spajić. 

Vuković je rekao da će Anđela Jakšić Stojanović, ministarka prosvjete, uskoro informisati javnost o povećanju zarada u prosvjeti. 

Nadoknadićemo štetu nastalu kju groznicom

Spajić je rekao da će zbog kju groznice svima koji su ostali bez grla šteta biti nadoknađena. Kazao je da će sve druge detalje saopštiti Ministarstvo poljoprivrede. 

Premijer je napomenuo da Ministarstvo prosvjete nema nikakve veze sa eventualnim boravkom nastavnika i djece u Srbiji, tokom proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. 

"Na vannastavne aktivnosti, i gdje ko provodi slobodno vrijeme, ne možemo uticati", rekao je premijer. 

Osvrćući se na novo ustrojstvo inspekcijskih poslova, on je rekao da se nada ozbiljnom pomaku, i većoj efikasnosti javne uprave. Najavio je da će o tome detaljnije govoriti ministar javne uprave. 

Kako je rekao, inspekcijski nadzor je vrlo važan, jer zakonom se može nešto predvidjeti ali inspekcija mora da sprovede pritisak, kontroliše nesavjesne poslodavce i obezbijedi poštovanje propisa. 

"Upravo je zato reforma inspekcijske službe vrlo važna", rekao je Spajić. 

On je ponovio da nema prostora za zloupotrebe, te da je u kontekstu Evropa sad 2 programa obaveza poslodavaca jasno predviđena zakonom. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније