Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

16. 09. 2024. 16:00 >> 16:00
Čitaj mi:

ODBOR PKCG

Povećanje PDV-a može imati pogubne posljedice za turizam

Povećavanje poreza na dodatu vrijednost za smještaj na 15 odsto negativno će se odraziti na konkurentnost crnogorske turističke destinacije i za tri godine može imati pogubne posljedice za naš turizam, saopšteno je danas na sjednici OU turizma i ugostiteljstva održanoj.

U radu sjednice, koju je vodio predsjednik OU Ranko Jovović, pored privrednika, učestovali su ministar turizma Simonida Kordić, potpredsjednik PKCG Nikola Vujović, državni sekretari Petar Drašković i Vuk Žižić, predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija.

Jovović je istakao da su turistički aranžmani za narednu godinu već ugovoreni uz cijenu koja uključuje PDV sa nižom stopom od sedam odsto te da, zbog štete koju će turizam pretrpjeti usljed njenog naknadnog povećanja, predlaže da se u ime Odbora pozove na amandmansko djelovanje u Skupštini Crne Gore, kako bi se zadržala niža stopa PDV od sedam odsto.

Kako se navodi u saopštenju PKCG privrednici su jednoglasnog stava da će navedeno povećanje PDV-a imati dugoročne negativne posljedice za poslovanje turističkih kompanija, uz objašnjenje da cijene u crnogorskom turizmu nemaju prostora za povećanje, s obzirom na to da, kako tvrde, okruženje nudi sve više za manje novca.

Ministarka Simonida Kordić međutim pojašnjava da amandmansko djelovanje neće uroditi plodom, jer je zakon koji propisuje povećanje PDV-a već usvojen u Skupštini, a onda vraćen na dodatno razmatranje od strane predsjednika Crne Gore, pa se taj mehanizam ne može primijeniti.

Predlaže privrednicima da iznađu drugo rješenje i podsjeća da je ona izdvojila mišljenje na Vladi i tražila faznu primjenu ovog zakona.

Prema njenim riječima, negativni efekti povećanja PDV-a donekle će biti kompenzovane umanjenjem opterećenja zarada zaposlenih.

Ona je, između ostalog, istakla da se turistička privreda i dalje suočava sa starim problemima.

“Saobraćajne gužve, slaba avio povezanost, zagušenja na graničnim prelazima, komunalna higijena i izazovi vizne politike – to su pitanja koja ne možemo ignorisati. Oni se moraju rješavati sa najvećom ozbiljnošću i hitnošću. Svjesni smo da turizam nije samo posao jednog ministarstva nego je on je rezultat sinergije više resora, a samo zajedničkim naporima možemo postići rezultate koje svi priželjkujemo”, poručila je Kordić.

Potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović zahvalio je resornom ministarstvu na dosadašnjoj saradnji i istakao da će ova krovna asocijacija privrede biti pouzdan partner u rješavanju svih izazova.

Izrazio je nadu da će neke od inicijativa koje su privrednici pokrenuli biti realizovane, kao i da će se raditi na pronalaženju odgovarajućih rješenja, te naglasio važnost usvajanja Zakona o stalnom sezonskom radniku.

“Možemo sarađivati na brojnim pitanjima, posebno onima koji zahtijevaju strateško rješavanje. Molim vas za redovnu komunikaciju i koordinaciju kako bismo ih blagovremeno riješili. Svima nama mora biti isti cilj isti, a to je zajedničko rješavanje izazova “, zaključio je Vujović.

Poboljšati avio-povezanost

Privrednici su istakli i važnost razvoja aerodromske infrastrukture u Podgorici i Tivtu, kao i konačnog opredjeljenja Vlade po pitanju koncesija na aerodrome. Poboljšanje avio-povezanosti sa Evropom, uz ključnu ulogu nacionalne aviokompanije Air Montenegro, trebalo bi da bude prioritet, pri čemu kompanija mora sarađivati s turističkom privredom na definisanju strateških ruta.

Direktne avio-konekcije s važnim tržištima su ključne za razvoj turizma, uzimajući u obzir saobraćajnu infrastrukturu Crne Gore.

Tokom sjednice, privrednici su istakli da porezi i fiskalno opterećenje predstavljaju veliki izazov za ugostitelje.

“Povećanje PDV-a sa 7% na 21% ozbiljno je ugrozilo poslovanje, smanjilo njihovu profitabilnost i konkurentnost, što ih stavlja u lošiji položaj u odnosu na regionalne destinacije poput Hrvatske i Albanije”, navodi se u saopštenju.

Takođe su naglasili problem sive ekonomije i nelojalne konkurencije koji dodatno otežavaju poslovanje ozbiljnih ugostitelja i hotelijera. Dok veći hoteli uredno plaćaju poreze, manji objekti često izbjegavaju fiskalne obaveze, što kako kažu, narušava tržišnu ravnotežu.

“Sa rastućom konkurencijom na Mediteranu, gdje je ponuda sve veća od potražnje, svaki ishitren potez, kao što je povećanje poreza ili loše upravljanje, može ozbiljno narušiti ugled Crne Gore kao turističke destinacije i dodatno otežati borbu za privlačenje turista, smatraju oni”, navodi se u saopštenju PKCG.

Posebno su istakli nedostatak kvalifikovane radne snage kao jedan od ključnih problema u turizmu. Privrednici predlažu da se poveća fokus na obrazovanje mladih u ovom sektoru kako bi se dugoročno riješilo ovo pitanje.

Poručili su da je bez strateškog parnerstva države i direktnih učesnika u turizmu teško napraviti rezultat, ojačati ambijent i podići kvalitet destinacije, stoga je neophodna nova Strategija za razvoj turizma, koja će uključiti brzu identifikaciju i rješavanje ključnih problema, ali i dugoročnu viziju za unapređenje turističke ponude i infrastrukture.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније