Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 09. 2024. 06:56 >> 18:57
5
Čitaj mi:

Berane

Zemljište za "Lidl" kamen o vratu nekim novim vlastima?

Opština Berane, pored svih problema koji su je zadesili usljed političke krize, već do kraja godine mogla bi imati ozbiljne komplikacije ako do tada ne privede namjeni zamljište koje je poslednjih dana prošle godine prodala kompaniji „Lidl“.

Riječ je o 8,9 hiljada hektara na najatraktivijoj lokaciji, preko puta Gimnazije, zbog čega bi trebalo porušiti veliki dio privremenih objekata koji se godinama tu nalaze i od čega živi stotinu trideset porodica.

Zapravo, na poslednjoj sjednici Skupštine opštine u prošloj godini, pred novogodišnje praznike, dosadašnja odbornička većina je izglasala odluku o prodaji, a prodaja je obavljena mjesec, dva kasnije, za nepunih dva miliona eura.

„Lidl“ je uplatio od te sume skoro milion eura, a da bi uplatio i ostatak moraju se porušiti objekti i zemljište privesti namjeni. Ako se to ne uradi, kompanija „Lidl“ će sasvim sigurno tražiti penale zbog nepoštovanja ugovornih obaveza.

Ono što se sada sve češće može čuti u Beranama je pitanje zašto je Opština prodala baš zemljište na ovoj lokaciji, pored toliko drugog zemljišta koje ima u svom posjedu, pa i užem gradskom jezgru.

Naime, pored velikog broja privremenih objekata, na ovoj lokaciji se nalazi i takozvana buvlja pijaca, gdje još veliki broj porodica živi isključivo od tih prihoda i teško da će mirno gledati rušenje.

Da rušenje neće mirno posmatrati, najavili su još prošle godine vlasnici privremenih objekata, koji su na toj lokaciji razradili poslove. Pitanje je, naravno, da li oni imaju načina da to spriječe, ali Opština Berane u situaciji u kojoj se našla trenutno ne može da započne taj posao kako bi na vrijeme „Lidlu“ predala zemljište.

Prema informacijama koje su tada saopštavane, navodno je „Lidl“ insistirao na ovoj lokaciji, dok neke druge informacije govore da to nije do kraja tačno, i da bi ta kompanija prihvatila i zemljište na drugom mjestu u gradu koji je upravo poznat po tome da ima mjesta za širenje kao malo koji drugi grad u Crnoj Gori.

Kako god bilo, problem prodaje zemljišta „Lidlu“ na najpromjetnijem mjestu, pored saobraćajnice koja vodi do tri srednje škole i Kliničko bolničkog centra, sigurno će biti vruć krompir za buduću lokalnu vlast u gradu.

Sada je već sasvim izvjesno da se dosadašnja lokalna vlast može smatrati bivšom, koliko god se prolongiralo zakazivanje sjednice i raspuštanje lokalnog parlamnta na kojem bi se skratio mandat odbornicima, što su od predsjednika SO Miluna Rmuša (Demokrate) zahtijevali i Ministarstvo javne uprave i Vlada Crne Gore.

Koliko god se taj proces odugovlačio i Opština Berane uvlačila u sve anarhičnije stanje, na kraju će se morati završiti uvođenjem prinudne uprave, odnosno raspisivanjem vanrednih lokalnih izbora.

Nakon tih izbora kako će izgledati lokalna politička scena u Beranama, teško je prdvidjeti, ali nije nemoguće da bi nekoj novoj vlasti, pitanje zemljišta koje je prodato kompaniji „Lidl“ moglo biti kamen o vratu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније