Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

13. 09. 2024. 19:23 >> 19:23
Čitaj mi:

reagovanje

Šućur: Mujović uspio da za pola godine anulira rekordne rezultate EPCG-a

Član Glavnog odbora URE i bivši član Odbora direktora EPCG Goran Šućur reagujući na autorske tekstove predsjednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića EPCG u brojkama, kazao je da gubitak EPCG za prva dva kvartala 2024. godine iznosi 3.433.080 eura, a na kraju 8. mjeseca 2024.godine oko 20 miliona eura.

"O kakvom deficitu se radi, te kako ga je teško bilo postići, jasno je ako znamo da je prethodno rukovodstvo EPCG u akumulaciju za 2024. godinu prenijelo oko 100 GWh više nego što je bilo planirano bilansom, a što je od krucijalnog značaja za dezavuisanje istrošene teze o nemogućnosti uspješnog poslovanja pri neadekvatnim vremenskim uslovima (nedostatku padavina). Resorni ministar Saša Mujović i predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović pokušavaju nam reći da osnovni posao ministrovih eksperata u Odboru direktora i top menadžmenta EPCG treba da bude prizivanje kiše i da je to jedini način da ova firma posluje bez gubitaka. Ako dobro logiciramo, možda nam u OD nedostaje samo ekspert za prizivanje padavina, a sve ostalo je možda u redu", ističe Šućur koji je i član udruženja za energetiku MNE 4E.

On je naveo da ako se uzme presjek na kraju 2023. godine, jasno se vidi da je energetskim bilansom bilo predviđeno da se u 2024. godinu uđe sa stanjem akumulacije od 280 GWh, ali da je ipak, zahvaljujući dobrom upravljanju, odličnoj raspoloživosti proizvodnih objekata i dobroj hidrološkoj situaciji prebačen tako projektovan plan, pa se u ovu godinu ušlo sa stanjem akumulacija od 345 GWh. Šućur navodi da je dobar dio profita koji je mogao biti ostvaren u 2023. godini dobrim poslovnim odlukama prethodnog menadžmenta EPCG u akumulacijama prenešen u 2024. godinu kako bi se olakšalo ostvarenje dobrog poslovnog rezultata i u 2024. godini.

"Sagledavajući presjek na kraju mjeseca januara 2024. godine, stanje akumulacija je, po bilansu, bilo projektovano na 221 GWh, a mi smo uspjeli da dođemo do stanja akumulacija od 315GWh. Dakle, ostavili smo 94 GWh više nego što je bilo predviđeno energetskim bilansom", ističe Šućur.

Šućur objašnjava da je samo navedena količina valorizovana po cijeni od 100 eura po MWh, u stanju akumulacije većem od projektovanog energetskim bilansom, (ne)stranački ekspert i ministar energetike Saša Mujović, sa svojim ekspertima na raspolaganju bi imao gotovo 10 miliona eura. Međutim, kako kaže, to je bilo uzalud jer su od januara 2024. godine, kada je na računima EPCG bilo oko 60 miliona eura, do današnjeg dana eksperti ministra Mujovića su to stanje gotovo potpuno istopili i od EPCG kao kompanije koja je bila primjer stabilnosti i dobrog poslovanja postala je kompanija koja će ubrzo podizati kredite da bi imala likvidnost, servisiranje osnovnih obaveza i isplatu zarada zaposlenim.

"Takođe, mi smo pored takvih rezultata uredno servisirali vrlo značajne troškove ekološke rekonstrukcije Termoelektrane „Pljevlja“ u 2023. godini, te isplatili preko 11 miliona eura dospjelih obaveza za realizovane radove na ovom značajnom projektu. Takođe, za adaptaciju dimnjaka i kotla u TE Pljevlja uplatili smo avanse u iznosu od oko 3,5 miliona eura", naglasio je Šućur.

"Činjenica koju aktuelni eksperti u energetskom sektoru prenebregavaju jeste ona da je prošle godine remont TE „Pljevlja“, rezultatom izuzetno posvećenog angažmana sa preko 16 časova dnevnog rada, trajao samo 45 dana, umjesto uobičajenih 60 dana koliko je svake godine predviđeno da traje redovni godišnji remont ovog postrojenja. Ove godine, pak, ne samo da naši nasljednici neće ići trendom skraćenja perioda potrebnog za remont, već je, umjesto predviđenih 60 dana, remont trajao puna 73 dana, što predstavlja razliku u proizvodnji od 135 GWh, a što će samo po ovom osnovu za posljedicu imati gubitak novca građana u iznosu od oko 13 miliona eura. Da ne govorimo o tome koliko će ova činjenica takođe negativno uticati na poslovni rezultat Rudnika uglja. Ekspertski, nego šta. No, kroz realizaciju fantomskog programa Evropa sad 2 i povećanja zarada od cijelih 5 posto, građani će, sigurni smo, dosta lako podmiriti navedene gubitke", ironično konstatuje Šućur.

"Dakle, u svijetlu navedenih ne samo podataka, već činjenica, elementarno je jasno da je resorni ekspert Mujović uspio da za veoma kratak period anulira rekordne rezultate EPCG postignute za vrijeme 43. Vlade Crne Gore, te da ovo preduzeće dovede do statusa gubitaša", poručio je Šućur.

Šućur ističe i da su ovi podaci naročito bitni trenutno za građane Podgorice, jer na nedvosmislenom način pokazuju kakva bi sudbina mogla sačekati Glavni grad ukoliko njihov izbor za gradonačelnika bude Mujović.

"Preporučujem ministru Mujoviću i predsjedniku Odbora direktora EPCG Milutinu Đukanoviću da konsultuju bazičnu logiku kad su bilansi loši, jasno je da su u pitanju propusti u radu i da se rezultati ne postižu tako što se gleda u nebo iskajući koju kap kiše, ako se radilo dobro i posvećeno, rezultati ne mogu izostati, a za to nam nijesu potrebni kišni oblaci, već stručni ljudi na profesionalnim pozicijama", zaključio je Šućur.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније