Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

10. 09. 2024. 07:28 >> 07:28

Reagovanje na izjavu Milovića

Monteput: Predložili smo alternativno rješenje da bi osigurali uspješan nastavak projekta

U okviru odobrenog granta kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, konzorcijum međunarodnih kompanija u prethodnom periodu uradio je Idejni projekat za dionicu autoputa Bar-Boljare, od Andrijevice do Mateševa, saopštili su iz Monteputa za "Pobjedu".

Oni su reagovali na izjavu poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Nikole Milovića, koji je naveo da "izgleda da od početka izgradnje druge dionice autoputa za sada nema ništa".

- S obzirom da je trasa definisana Idejnim projektom od izlaza iz tunela Trešnjevik do Andrijevice prolazila kroz naselje Kralje, odnosno tako definisana trasa bi zahtjevala eksproprijaciju i rušenje značajnog broja objekata za stanovanje i uticala na život mještana ovog kraja, a što je konstatovano i od strane obrađivača Procjene uticaja na životnu sredinu i društvo (ESIA), po zahtjevu EBRD kao i stanovnika Kralja, Monteput je analizirao i predložio alternativno rješenje kako bi ublažilio negativne efekte na lokalno stanovništvo i osigurao uspješan nastavak projekta - kazali su iz Monteputa.

Ovo novo rješenje neće, tvrde oni, negativno uticati na utvrđenu dinamiku sprovođenja postupka izbora izvođača radova i realizacije ovog projekta, šta više značajno će ubrzati i olakšati samu realizaciju jer će se omogućiti uštedu u vremenu neophodnom za eksproprijaciju i rušenje objekata po prvobitnom rješenju i značajno smanjiti troškove eksproprijacije.

- I na ovaj način Vlada je pokazala odgovoran odnos prema građanima i pokazala da je u cilju omogućavanja nesmetanog nastavka života na sjeveru spremna dodatno sagledati tehnička rješenja koja su urađena u prethodnom periodu, i u dijelu gdje je to moguće izvršiti neophodne korekcije kako bi budući autoput imao što manji negativan uticaj na životnu sredinu i stanovništvo, odnosno da benefiti od izgradnje autoputa budu u punom smislu te riječi - kazali su iz ove državne kompanije.

Dnevno političke izjave i komentari pojedinaca o, kako su saopštili, promašenoj trasi i o neispunjavanju obećanja, nisu nas pokolebali u namjeri da početkom naredne godine imamo potpisan Ugovor sa izvođačem radova, Ugovor o kreditu i Ugovor o bespovratnim sredstvima, a pri tome, dodali su, vodeći računa o građanima Crne Gore i njihovim opravdanim potrebama.

- Ako treba da biramo između “ašova u zemlji” u septembru, puno finasiranje radova iz budžeta države, rušenje više desetina objekata za stanovanje u jednom od rijetkih “živih” sela na sjeveru države i početka radova četiri mjeseca kasnije, obezbjeđivanje bespovratnih sredstava i očuvanje života u jednom od naših sela, smatramo da je izbor veoma jasan i jednostavan - rekli su "Pobjedi" iz Monteputa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније