Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

04. 09. 2024. 19:17 >> 19:22
2
Čitaj mi:

"Nakon više od deceniju obećanja"

Spajić: Krećemo u izgradnju puta za bržu vezu do GP Sukobin sa Albanijom

Rekonstrukcija regionalnog puta Bar - Kamenički most - Krute omogućiće bržu i bezbjedniju vezu do graničnog prelaza Sukobin sa Albanijom, ali i bolju povezanost naselja u zaleđu Bara i Ulcinja, poručio je predsjednik Vlade Milojko Spajić.

On je danas, zajedno sa ministarkom saobraćaja Majom Vuķićević, direktorom Uprave za saobraćaj Radomirom Vuksanovićem i čelnicima opština Bar i Ulcinj, Dušanom Raičevićem i Gencijem Nimanbeguom, ozvaničio početak rekonstrukcije trase duge 14 kilometara.

"Ovo je jedan od projekata o kome se pričalo preko deceniju, ali nije bio dovoljno sluha sa centralng nivoa. Mi smo zasukali rukave, počeli radove i to je najbolji pokazatelj svim „nevjernim tomama“ da je došlo vrijeme izgradnje infrastrukture u Crnoj Gori i da su priče kako je nemoguće izgraditi puteve, auto-puteve, brze ceste, aerodrome, iza nas", poručio je predsjednik Vlade.

On je istakao da se preko graničnog prelaza Sukobin bilježi skoro tri miliona prelazaka.

„Ako imamo to na umu, a da ne govorimo o interesima lokalne zajednioce koja treba na bolji i efikasniji način da se poveže sa Barom i Ulcinjem, naravno i sa Podgoricom, jasno je da govorimo o isplativosti ovog projekta. Mještan su čekali preko deceniju da se ovo desi - putevi su život, bez njih neće biti privrede, komfornog života za našae građane, građani neće ostajati na svojim ognjištima i to je problem svih problema. I zato, oko izgradnje puteva treba da postoji nacionalni konsenzus“, istakao je Spajić.

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević kazala je da se konačno danas sa zadovoljstvom može reći da počinje rekonstrukcija ovog izuzetno važnog regionalnog puta.

„Ovaj put će značajno rasteretiti saobraćaj na potezu Bar- Ulcinj a mi pokazujemo da smo posvećeni izgradnji infrastrukture, kako na sjeveru zemlje tako i na jugu. Saradnja sa opštinom Bar i sa opštinom Ulcinj je sjajna“, rekla je ministarka.

Direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović objasnio je da se radi o dionici dugoj 14 kilometara.

„Vrijednost radova je 12,2 miliona eura sa PDV-om. Izvođač radova je firma Putevi Bar. Planirani završetak radova je oktobar 2026. Očekujem da će posao biti završen u roku“, naveo je Vuksanović.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević je rekao da ova saobraćajnica zaslužuje epitet puta prijateljstva i jedinstva. Zahvalio je svima koji su doprinijeli da radovi počnu, a najviše lokalnom stanovništvu i dojaspori koja je, kako je istakao, toliko puta opominjala da radovi počnu.

„Ovaj put definitivno znači život, ali i ostanak i opstanak, kao i povratak. Prvi konkretni koraci su napravljeni 2019. kada je nastupila prekategorizacija do tada lokalnog u regionalni put. Opštine Bar i Ulcinj su se obavezale da će obezbijediti sredstva za eksproprijaciju, što smo i učinili. Rekonstrukcija ovog puta će omogućiti kvalitetnije uslove života lokalnom stanovništvu, dijaspori da se vraća svom rodnom kraju, ali i manje izazova za brojne turiste“, rekao je Raičević.

On vjeruje da će početkom naredne turističke sezone svi biti u prilici da koriste jednu trasu puta, koja će biti rekonstruisana.

Predsjednik opštine Ulcinj Genci Nimanbegu poručio je ovo značajan dan za opštine Ulcinj, Bar i Crnu Goru.

„Zahvaljujem svima koji su imali uticaja da se do ovoga dođe, a ovo je pokazatelj posvećenosti veoma značajnim pitanjima za život građana“, rekao je Nimanbegu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније