Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

04. 09. 2024. 16:31 >> 16:31
1

CBCG

Pozitivno mišljenje EK o zakonu o potrošačkim kreditima, potvrda za CBCG

Evropska komisija je, u julu, dala pozitivno mišljenje na Predlog zakona o potrošačkim kreditima u okviru kojeg je CBCG je inicirala da se utvrdi najviša dozvoljena efektivna kamatna stopa na potrošačke kredite, u skladu sa najboljim praksama država članica Evropske unije.


Predstavnica Direkcije za nadzor u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i zaštitu prava klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga, bila je članica međuresorne radne grupe koja je pripremila Nacrt zakona o potrošačkim kreditima, kojim su implementirane direktive 2008/48 i 2014/17/ЕU i usvojene najbolje prakse država članica Evropske unije. Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao predlagač zakona, organizovalo je u decembru 2021. godine javnu raspravu o Nacrtu ovog zakona, u okviru koje su svi zainteresovani subjekti bili u prilici da daju svoje primjedbe, predloge i sugestije.

"U februaru 2024. godine, CBCG izradila je analizu kretanja kamatnih stopa na crnogorskom tržištu, koja je pokazala tendenciju rasta kamatnih stopa na kredite, uključujući i potrošačke kredite. Imajući u vidu izazove sa kojima se suočavaju potrošači kao slabija ugovorna strana pri zaključivanju ugovora o kreditu sa kreditorima, a vodeći računa o njihovoj adekvatnoj zaštiti, CBCG je inicirala da se novim zakonom o potrošačkim kreditima utvrdi najviša dozvoljena efektivna kamatna stopa na potrošačke kredite, u skladu sa najboljim praksama država članica Evropske unije", navodi se u saopštenju.

Nakon detaljnog sagledavanja uporednih rješenja koja se primjenjuju u državama članicama Evropske unije, a vodeći računa o karakteristikama crnogorskog finansijskog tržišta, CBCG je predložila da najviša efektivna kamatna stopa na potrošačke kredite ne smije biti veća od prosječne ponderisane efektivne kamatne stope svih potrošačkih kredita, uvećane za 100%.

"Navedeno zakonsko rješenje zasnovano je, dakle, na tržišnom principu i njime se ne vrši administrativno ograničavanje kamatnih stopa, već se, na ovaj način, utiče samo na ekstremno visoke kamatne stope i osigurava viši stepen zaštite potrošača". kazali u iz CBCG.

Evropska komisija je, u julu 2024. godine, dala pozitivno mišljenje na Predlog zakona o potrošačkim kreditima u cjelosti.

"Čime je i inicijativa CBCG prema Ministarstvu ekonomskog razvoja, kao predlagaču predmetnog zakona, potvrđena kao dobra evropska praksa", zaključili su iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније