Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

04. 09. 2024. 07:12 >> 07:29
Čitaj mi:

Ankete o uslovima života u 2023.

Skoro 60% građana ne može da priušti sedam dana godišnjeg

Skoro 60 odsto crnogorskih građana živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće, pokazala je Anketa o dohotku i uslovima života u 2023. godini, koju je objavio Monstat.

Sa druge strane, kako je pokazala Anketa najmanji procenat osoba (11,3%) živi u domaćinstvima koja su izjavila da ne mogu priuštiti svaki drugi dan jelo sa mesom, piletinom, ribom (ili vegeterijanski ekvivalent)”.

“Mogućnost spajanja “kraja sa krajem”, kao indikator subjektivnog siromaštva pokazuje da u 2023. godini 15,1% lica živi u domaćinstvima koja uz mnogo poteškoća spajaju „kraj sa krajem“, dok njih 0,8% živi u domaćinstvima koja su izjavila da veoma jednostavno spajaju „kraj sa krajem“, podaci su iz Ankete o dohotku.

Podaci iz Ankete o dohotku i uslovima života za 2023. godinu, pokazuju i da se 27,3% djece starosti od 0 do 17 godina nalazilo u riziku od siromaštva.

“Procenat djece u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti je pokazatelj koliko je djece koja su u riziku od siromaštva i/ili izrazito materijalno i socijalno deprivirana, i/ili žive u domaćinstvima s veoma niskim intenzitetom rada. U 2023. godini, ovaj pokazatelj je iznosio 38,2%”, navodi se u dokumentu.

Anketa o dohotku i uslovima života (EU-SILC) je godišnje istraživanje koje Uprava za statistiku redovno sprovodi od 2013. godine.
Kako pojašnjavam Monstat, podaci prikupljeni ovim istraživanjem predstavljaju osnovu za izračun pokazatelja siromaštva i socijalne isključenosti za Crnu Goru.

Anketa je pokazala da je stopa rizika od siromaštva u 2023. godini iznosila je 20,1%, što pokazuje procenat lica čiji je ekvivalentni raspoloživi dohodak ispod praga rizika od siromaštva.

Kako pojašnjavaju te osobe nijesu nužno siromašna, samo imaju veći rizik da to budu, jer je njihov ekvivalentni raspoloživi dohodak ispod praga rizika od siromaštva.

“Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti (AROPE), kao procenat osoba koje se nalaze u riziku od siromaštva i/ili su izrazito materijalno i socijalno deprivirani i/ili žive u domaćinstvima sa veoma niskim intenzitetom rada, u 2023. godini iznosila je 31,0%. Stopa izrazite materijalne i socijalne deprivacije, u 2023. godini iznosila je 12,3% i pokazuje procenat lica koja žive u domaćinstvima koja ne mogu da priušte najmanje sedam od trinaest stavki materijalne deprivacije”, pokazuje Anketa.

Podaci pokazuju i da je prošle godine 34,2% stanovnika Sjevernog regiona bilo izloženo riziku od siromaštva, dok su stanovnici Južnog regiona imali najmanji rizik siromaštva od 11,6%.

“Riziku od siromaštva, u 2023. godini, je bio izložen skoro svaki treći stanovnik ruralnih područja (27,5%). Stopa rizika od siromaštva u gradskom području iznosila je 15,9% u 2023. godini”, navodi se u Ankete o dohotku i uslovima života u 2023. godini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније