Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.B. [ Mina business ]

03. 09. 2024. 11:20 >> 11:21
Čitaj mi:

PROCJENE

Svijetu prijeti ozbiljna nestašica nafte

Teksaški naftni div Exxon mobile je u svojim globalnim izgledima do 2050. godine upozorio da svijetu u budućnosti prijeti nestašica nafte ako ne povećaju investicije u proizvodnju.

Kompanija tvrdi da bi brz pad proizvodnje, posebno iz nekonvencionalnih izvora poput škriljaca, mogao dovesti do ozbiljnih nestašica energije i povećanja cijena, prenosi B92.

Exxon mobile smatra da će nafta i gas i dalje biti vitalni elementi svjetskog energetskog miksa 2050. godine, pri čemu će potražnja za naftom ostati iznad 100 miliona barela dnevno nakon vrhunca rasta.

Potražnja za gasom će i dalje biti jaka pošto teksaška firma očekuje da će potrošnja električne energije u 2050. godine biti 80 odsto veća nego do sada.

Exxon mobile, za razliku od većine drugih srodnih organizacija, smatra da eventualni rast broja električnih vozila (EV) neće radikalno smanjiti potražnju za naftom.

"Kada bi svaki novi automobil prodat u svijetu 2035. godine bio električni, potražnja za naftom bi 2050. i dalje bila 85 miliona barela dnevno. To je isto kao što je bilo 2010. godine", ističe se u izvještaju.

Kako se navodi, globalna proizvodnja nafte bi u narednih 25 godina mogla da prirodno pada 15 odsto godišnje, što znači da bi bez novih investicija globalne zalihe nafte pale više od 15 miliona barela dnevno (bpd) samo u prvoj godini ovog perioda.

U najgorem scenariju bi svjetske zalihe nafte mogle da padnu sa 100 miliona barela dnevno na manje od 30 miliona bpd, što je znatno manje od količine koje je potrebno da bi se zadovoljila svakodnevna potražnja, dodaje Exxon mobile.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније