Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.B. [ Portal RTCG ]

30. 08. 2024. 22:39 >> 22:41
Čitaj mi:

RESOR NOVICE VUKOVIĆA

Ministarstvo finansija: S&P povećao kreditni rejting Crne Gore

Agencija Standard & Poor’s (S&P) povećala je kreditni rejting Crne Gore sa B na B+, uz stabilne izglede, što predstavlja svojevrsnu potvrdu uspješnosti ekonomske politike Vlade Crne Gore, naročito imajući u vidu da je to drugo uzastopno poboljšanje ocjene kreditnog rejtinga za samo 10 mjeseci, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako su kazali, prethodno su poboljšali izglede crnogorske ekonomije iz ”stabilnog” u ”pozitivan”, u martu ove godine.

“Prema izvještaju ove agencije, ključni faktori za poboljšanje kreditnog rejtinga bili su značajno smanjenje javnog duga, snažan nominalni rast BDP-a, kao i kontinuirani napredak u strukturnim reformama koje prate proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, uz poseban doprinos oporavka sektora turizma, koji je osigurao jaču poziciju Crne Gore u pogledu platnog bilansa. Povećanje kreditnog rejtinga, kao jednog od najznačajnijih ekonomskih parametara države, u Ministarstvu finansija doživljavamo priznanjem za uložene napore i ostvarene rezultate, ali i kao podstrek posvećenom nastavku ekonomskog razvoja države i predstojećim reformama, čiji je vodeći cilj napredak i unaprjeđenje standarda građana, uz punu finansijsku stabilnost”, naveli su iz Ministarstva na čijem je čelu Novica Vuković.

Kako ističu, najnoviji izvještaj S&P pokazuje da je rejting Crne Gore podržan snažnim izgledima za rast zemlje, dugoročnim benefitima od strukturnih reformi u vezi sa procesom pristupanja EU i relativno niskim troškovima servisiranja duga.

“Analitičari Agencije za kreditni rejting Standard & Poor’s ocijenili su da se ključni ciljevi Vlade odnose na unaprjeđenje pregovora o pristupanju EU i intenziviranje borbe protiv korupcije, što posebno ohrabruje budući da Crna Gora želi da opravda status prve naredne članice Evropske unije. Izvještaj S&P pomoći će Crnoj Gori da unaprijedi imidž investicione destinacije, budući da je konstatovano i da trenutni projekti u sektoru nekretnina, energetike i ugostiteljstva nastavljaju da privlače kapital, podržavajući rast”, poručuju iz Ministarstva.

Kako dodaju, ohrabruje i očekivanje S&P da bi fiskalni rezultat mogao da nadmaši ciljeve koji su podržani faktorima kao što su potencijalno veći prihodi od turizma i dodatni grantovi EU koji prate proces pristupanja Crne Gore.

“Prognozira se i da će deficit budžeta u prosjeku iznositi tri odsto BDP-a do 2027. godine, što implicira samo neznatno povećanje neto duga do 2027. godine. Troškovi otplate duga ostaju niski, dok su očekivanja da će izdaci za kamate u prosjeku iznositi blizu pet odsto prihoda”, ukazuju iz Ministarstva.

Nastavak izgradnje dalje dionice autoputa Bar-Boljare, u značajnoj mjeri će se, dodaju, finansirati grantovima i povlašćenim zajmovima od EU i međunarodnih finansijskih institucija, smanjujući pritisak na javne finansije.

Konstatovano je i da bankarski sektor u Crnoj Gori pokazuje snažnu likvidnost, ostajući stabilan i otporan, oslanjajući se pretežno na domaće depozite.

Drugo uzastopno poboljšanje ocjene kreditnog rejtinga, kao jednog od ključnih ekonomskih parametara, predstavlja, naglašavaju, snažan pokazatelj stabilnosti i napretka koji je Crna Gora ostvarila, naročito u domenu fiskalne politike i ekonomskih reformi.

“U konačnom, unaprijeđena ocjena kreditnog rejtinga od renomirane međunarodne agencije, osim što predstavlja potvrdu stabilnosti javnih finansija i odgovorne ekonomske politike, uticaće i na bolji status države kod međunarodnih finansijskih institucija, sigurniji bankarski sektor, veću atraktivnost Crne Gore kao investicione destinacije i bolju pregovaračku poziciju u procesu pristupanja EU, kao najvažnijem spoljnopolitičkom cilju”, zaključuju iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније