Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

29. 08. 2024. 15:43 >> 15:49
Čitaj mi:

upcg

"Odluka o ograničavanju marži donijeta bez prethodno obavljenih konsultacija"

Iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) saopštili su da ne podržavaju odluku Vlade Crne Gore o ograničavanju marži donijetu, kako kažu, bez prethodno obavljenih konsultacija, uz rješenja koja su morala biti razmatrana sa socijalnim partnerima i dogovorena primjenom instituta socijalnog dijaloga koji je, navode, ovoga puta izostao.

"U cilju informisanja javnosti, ističemo da je o “Odluci o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i listi proizvoda” UPCG upoznata isključivo putem medija, odnosno da od resornog ministarstva, do danas, na našu adresu nije stigao ni poziv za sastanak, niti usmena/pisana informacija ili zvaničan mejl u kojem Uniju i njeno članstvo obavještavaju o planiranom donošenju navedene odluke. Osim izbjegavanja socijalnog dijaloga, ono je time pokazalo i odsustvo senzibiliteta za analitički pristup i diskusiju kroz koju bi UPCG i ministarstvo, kao socijalni partneri, razmotrili dostupne podatke i stavove privrede, te po tom osnovu dogovorili model koji ne bi dozvolio da negativni efekti planiranih mjera nadmaše (u potpunosti ili djelimično) one pozitivne - makar po građane", navode iz UPCG.

Prema njihovim riječima, jednostranim odlukama, resorni ministar koji je ujedno i član Socijalnog savjeta, "krši osnovne principe socijalnog dijaloga i iz ugla MOR- a i EU čijem članstvu CG teži", a koji podrazumijevaju učešće privrede u donošenju odluka koje se na nju odnose ili se direktno na nju adresiraju. Zato, iz Unije navode da ne čudi bojazan privrednika da se ovakvim postupanjem ruše osnovni tržišni postulate, ekonomska teorija i praksa i, naročito zabrinjavajuće, zanemaruju obaveze koje privrednici podmiruju iz marže (troškovi redovnog poslovanja i održavanja, zarade zaposlenih i naknade po tom osnovu, investiciona ulaganja…).

"UPCG se u brojnim složenim situacijama (kao i nedavno oko uvećanja minimalne zarade) pokazala kao odgovoran socijalni partner. Zato i pozivamo resornog ministra i Vladu da rješenja za probleme i izazove traže kroz konsultacije i kompromise sa širim krugom društvenih činilaca, a naročito sa onima na koje će njene odluke imati najviše negativnog uticaja", zaključuju u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније