Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J. [ Bankar.me ]

26. 08. 2024. 11:40 >> 11:43
Čitaj mi:

Direktor ACI EUROPE

"Rezultati koncesije na crnogorske aerodrome bili bi više avio-linija i bolja infrastruktura"

Kao rezultat potencijalne koncesije pod koju bi bili dati crnogorski aerodromi, građani bi mogli da očekuju unaprijeđenu aerodromsku infrastrukturu, bolji kvalitet usluga, bogatiju komercijalnu ponudu i više avio-linija, ocijenio je dugogodišnji stručnjak u avio-industriji i generalni direktor Međunarodnog savjeta aerodroma (ACI EUROPE) Olivier Jankovec.

On je u intervjuu za portal Bankar kazao da je suština koncesije u ekspertizi iz avio-industrije, kapitalu i visokim međunarodnim standardima u avijaciji kako bi se modernizovale i proširile aerodromske operacije, što će u konačnom ishodu koristiti i putnicima i ekonomiji zemlje.

.Koncesija podrazumijeva davanje prava privatnom operateru da razvija i upravlja aerodromskom infrastrukturom. Za građane Crne Gore, to znači da se privatna kompanija obavezuje da investira u aerodrome i upravlja njima, s ciljem poboljšanja njihove efikasnosti i usluga, kao i razvoja vazdušnih veza. Međutim, ovo ne znači prodaju aerodromske infrastrukture privatnom investitoru, kako se ponekad u javnosti pogrešno percipira. Naime, koncesije daju pravo na razvoj i upravljanje aerodromima na određeni vremenski period, nakon kojeg država može odlučiti da li će produžiti koncesiju ili ne. Još jedna važna stvar koju treba imati na umu jeste da koncesija znači da novac poreskih obveznika neće biti korišćen za finansiranje razvoja aerodromske infrastrukture, već će privatna kompanija preuzeti taj teret, a država će imati dodatne prihode od koncesionara koji se mogu koristiti za druge projekte, kazao je Jankovec.

Kratkoročno, navodi, koncesije mogu dovesti do brzih poboljšanja aerodromske infrastrukture i usluga kroz značajna ulaganja koja takva unapređenja nose sa sobom.

-Ovo poboljšava iskustvo putnika i operativnu efikasnost – što je nešto što avio kompanije koje koriste određeni aerodrom veoma cijene. To znači da je ukupna konkurentska pozicija aerodroma poboljšana. Dugoročne koristi uključuju održivi razvoj infrastrukture, tehnološki napredak, najbolje prakse održivosti u klasi i povećanu vazdušnu povezanost, što takođe podstiče turizam i ekonomski rast zemlje. Posmatrajući posebno vezu između vazdušne povezanosti i privrede, važno je naglasiti da svakih +10% povećanja direktne povezanosti donosi povećanje od +0,5% BDP-a po glavi stanovnika. Međutim, izazovi uključuju to da se osigura da koncesionar ispunjava standarde učinka postavljene koncesionim ugovorom i nesmetano upravljanje u periodu tranzicije. Potencijalni nedostaci bi mogli uključiti potrebu za strožim regulatornim nadzorom radi zaštite javnih interesa, što je nešto što bi Vlada morala osigurati i nadgledati, ocijenio je.

On napominje da je, da bi se ostvarili svi benefiti ovog modela, važno odabrati koncesionara sa značajnim međunarodnim iskustvom i dokazanim uspjehom u razvoju i upravljanju infrastrukturom, posebno u oblasti aerodroma.

-Uspješno upravljanje aerodromom zahtijeva kombinaciju strateške vizije, fokusa na operativnu efikasnost i usluge usmjerene na korisnika, kao i snažnu posvećenost održivosti. Ključni elementi uključuju snažno rukovodstvo i upravljačke prakse, ulaganje u infrastrukturu i tehnologiju – posebno u domenu inovacija putem digitalizacije – i usklađenost sa priznatim međunarodnim standardima i najboljom praksom. Pored toga, moraju postojati čvrsti sistemi upravljanja bezbjednošću i sigurnošću, efikasan razvoj ruta i marketinške strategije, a posvećenost održivosti i praksama kojima se štiti životna sredina treba da bude prepoznata kao prioritet. Bez obzira da li aerodromima upravlja država ili privatna kompanija, ovi faktori su ključni za pružanje visokokvalitetnih aerodromskih usluga i postizanje održivog rasta, navodi Jankovec.

Kada je u pitanju zabrinutost oko potencijalnog gubitka radnih mjesta, stručnjak iz avio-industrije navodi da je opravdana ta briga u svakom koncesionom ugovoru.

-Međutim, praksa pokazuje da privatni operateri često donose nove poslovne prilike i poboljšanja u efikasnosti koja dugoročno mogu dovesti do stvaranja više radnih mjesta. Neophodno je da ugovori o koncesiji uključuju odredbe o zaštiti zaposlenih, poput programa prekvalifikacije i garancije protiv masovnih otpuštanja. Transparentna komunikacija i saradnja sa zaposlenima i sindikatima takođe su ključni za rješavanje ovih problema i osiguranje nesmetane tranzicije, ističe on.

Jankovec ponavlja da bi Crna Gora trebalo da se fokusira na nekoliko ključnih faktora u ovom procesu.

-Prije svega, to bi trebalo da bude kompanija sa dokazanim iskustvom u uspješnom upravljanju i razvoju aerodroma. Drugo, trebalo bi osigurati finansijsku stabilnost i sposobnost značajnog ulaganja u infrastrukturu, zajedno sa predanošću održavanju i poboljšanju kvaliteta aerodromskih usluga. Osim toga, morali bi postojati jasni planovi za razvoj ruta i promociju destinacije, kao i definisane politike zaštite životne sredine i održivosti. Konačno, kako bi se izbjegla zabrinutost navedena u prethodnom pitanju, takođe bi trebale postojati odredbe kojima se štite prava zaposlenih i obezbjeđuje sigurnost radnog mjesta. Fokusirajući se na ove kriterijume, Crna Gora može osigurati da će koncesionar pozitivno doprinijeti vazduhoplovnom sektoru i cjelokupnoj ekonomiji zemlje, zaključuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније