Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.V.

22. 08. 2024. 15:46 >> 16:38
Čitaj mi:

REAGOVANJE GOLUBOVIĆA

Bivši menadžment rasipnički upravljao, Željezari ostavio milionske gubitke

Predsjednik Odbora direktora EPCG-Željezara Nikšić Svetozar Golubović reagovao je povodom saopštenje Inženjera i VSS kadar Željezare da "je za vrijeme mandata Nevenke Janković dug sa 700.000 narastao na skoro dvije miliona eura“. 

"Prije svega, izričito naglašavamo da su neistinite tvrdnje navedene u nepotpisanom saopštenju koje je, sudeći po prethodnim nemilim događajima koji sežu sve do januara ove godine, rezultat simbioze članova Sindikata i članova menadžmenta iz 2023. godine (koji su takođe, svi do jednog, članovi Sindikata). Svjedoci smo da je g-đa Janković sa pozicije Izvršne direktorice, radila isključivo po utvrđenom Planu poslovnih aktivnosti. U slučaju da je bilo suprotno, to bi bio osnov da je Odbor direktora razriješi funkcije. Nepotpisani zaposleni u saopštenja iznose pritužbe na poslove koji im navodno ne odgovaraju, dok istovremeno, putem medija, tvrde da ne biraju poslove, već samo traže priliku da rade. Javnost je dovoljno informisana da shvati njihove zahtjeve, koji su u suštini jasni – žele da primaju najveće zarade u državi za nerad, a pritom se protive bilo kakvom stvarnom radu", izjavio je Golubović u reagovanju.

Koliko je istinita njihova tvrdnja da nijesu blokirali ulaz u fabriku predstavnika kineskih i švajcarske kompanije, koji su u ime Zakupca pokušali da izvrše pregled opreme u fabrici, govore zaprepašćujuće neprikladne i ponižavajuće scene koje su se odigrale ispred i unutar fabrike toga dana kada su članove pomenute delegacije uz prijetnje i uvrede otjerali iz fabrike, dodaje. 

 "Tvrdnja da je Izvršna direktorica izabrana mimo konkursa je neistinita, jer je za Izvršnog direktora izabrana jednoglasno od svih članova tadašnjeg Odbora direktora, u kome je jedan član bio predstavnik Sindikalne organizacije Željezare Nikšić. Njeni rezultati jasno govore sami za sebe – za samo sedam i po mjeseci njenog angažmana, realizovan je najveći dio ključnih poslovnih aktivnosti predviđenih Planom za taj period. U 2023. godini je djelimično montirana jedna konstrukcija za izgradnju solarnih elektrana u krugu Željezare. Od 9. januara tekuće godine, odnosno od početka njenog mandata, pa do danas, započeti su i u većini slučajeva završeni radovi na izradi i montaži devet solarnih elektrana. Takođe, izgradnja solarne elektrane na brani Vrtac, snage 1,8 MW, u završnoj je fazi. Adaptacije krovnih pokrivača na desetinama hala u fabrici su započete i većim dijelom završene, dok će adaptacija stare upravne zgrade biti okončana u novembru. Ističemo da su tokom čitavog mandata Janković računi Željezare bili prazni, jer ih je prethodni menadžment, koji je sredstva trošio kao da se radi o njihovoj privatnoj imovini, ostavio opustošene. U prethodnoj godini, taj isti menadžment je od EPCG dobio značajna sredstva u vidu osnivačkog kapitala za razvoj Željezare. Međutim, VSS kadar koji je tada obnašao menadžerske pozicije, rasipnički je upravljao tim sredstvima, ostavljajući Željezaru sa praznim računima i milionskim gubicima koji su dočekali Janković prilikom preuzimanja funkcije", dodao je Golubović. 

Kako tvrdi, gubici su nastali zbog nesavjesnog upravljanja resursima tokom 2023. godine. Umjesto da se sredstva ulože u razvoj fabrike, kako je prvobitno planirano, novac je upotrijebljen za isplatu zarada prekobrojnim zaposlenima, koji su bili članovi porodica, kumovi, prijatelji i drugovi upravo onih koji su pisali nepotpisani dopis i koji su sa Menadžerskih pozicija upravljali Željezarom u 2023. godini, poručio je.

"Gubici su takođe rezultat nepoštovanja biznis plana, neizmirivanja računa, ali i neovlašćenog korišćenja resursa Željezare za privatne poslove od strane upravo onih koji su u medijima bili najglasniji u zlonamjernom iznošenju neistina i neosnovanih pritužbi na njen rad. Ovim putem im ujedno poručujemo da, uprkos njihovim pokušajima da skrenu pažnju sa svojih propusta i zloupotreba, kraj mandata direktorice Janković ne znači da nepravilnosti koje su počinili neće biti predmet daljih analiza i odgovarajuće sankcionisane. Ono što je važno naglasiti jeste da Janković nije koristila svoj položaj za zapošljavanje članova porodice, kumova, prijatelja ili poznanika, te da nije vršila nikakvu zloupotrebu resursa kompanije. Takođe, nije odobravala donacije u iznosima od stotina hiljada eura niti prebacivala novac sa računa Željezare na račune drugih firmi za neizvršene usluge. Svi prihodi kompanije tokom njenog mandata korišćeni su isključivo za isplatu zarada zaposlenima. Postupajući na ovaj način, osigurala je stabilnost poslovanja i da se sredstva koriste za predviđene svrhe i u interesu svih zaposlenih", tvrdi Golubović.  

Kako je izjavio, ovo je samo jedan od jasnih pokazatelja njenog posvećenog i odgovornog upravljanja, u skladu sa najvišim standardima profesionalnosti i etike. Nastojala je da očuva integritet kompanije i njene resurse čime je potvrdila svoj lični i profesionalni integritet.

"Na kraju, pozivamo Odbor direktora EPCG i nadležnog Ministra da se angažuje revizorsku kuću iz TOP4 (renomiranu svjetsku kompaniju) koja će utvrditi ko je novac sa računa kompanije trošio u skladu sa principima domaćinskog upravljanja i dobrih poslovnih praksi, a ko suprotno tome. Kao Odbor direktora EPCG-Željezare daćemo instrukcije da se objave troškovi koje je na ime reprezentacija, goriva, organizovanja poslovnih sastanaka napravila Izvršna direktorica i menadžment od 9. januara ove godine do danas, kao i troškova napravljenih od osnivanja kompanije do njenog angažmana, te da revizorska kuća provjeri svaki Ugovor sa trećim licima (fizičkim i pravnim). Nakon toga, biće jasno ko je radio odgovorno i u skladu sa zakonima, a ko je postupao mimo propisa. Ovim stavljamo tačku na svaku dalju prepisku s onima koji nijesu u stanju da svojim imenom i prezimenom stanu iza svojih riječi i djela", kaže Golubović. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније