Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

15. 08. 2024. 20:37 >> 20:42
Čitaj mi:

Fond PIO

"Budući penzioneri neće primati niže penzije"

Vlada Crne Gore preko nadležnog ministarstva preduzima značajne aktivnosti u cilju poboljšanja statusa korisnika srazmjernih penzija koji imaju prebivalište u Crnoj Gori. Navedene aktivnosti sprovode se uz uvažavanje činjenice da se radi o osjetljivoj kategoriji penzionera, koja svoja primanja ostvaruje na osnovu staža ostvarenog u Crnoj Gori i staža ostvarenog u državama sa kojima imamo potpisan međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju. Prema navedenim sporazumima, korisnici srazmjerne penzije ostvaruju primanja iz jedne ili više država. To se navodi u saopštenju stručne službe Fonda PIO.

"Konkretna mjera odnosi se na uvođenje isplate razlike penzije, do iznosa najniže penzije u Crnoj Gori, koja po odredbama Zakona o PIO sada iznosi 450 eura. Navedena razlika isplaćivaće se korisnicima prava na srazmjernu penziju koji imaju prebivalište u Crnoj Gori, a čiji je ukupan iznos penzije, odn. zbir iznosa crnogorske i inostrane penzije, manji od iznosa najniže penzije u Crnoj Gori", dodaju u saopštenju. 

Prema procjenama, kako su kazali, navedenom mjerom uvećala bi se primanja za oko 3.000 korisnika srazmjernih penzija.

"Smatramo da ovakvo rješenje predstavlja dodatni vid socijalne zaštite korisnika srazmjernih penzija, čime Vlada pokazuje posebnu brigu za poboljšanje materijalnog položaj i ove kategorije penzionera. Prema statističkim podacima kojima raspolaže Fond, najniži iznos penzije isplaćuje se za preko 45.000 korisnika, što u odnosu na ukupan broj korisnika koje isplaćuje Fond PIO CG, a to je 125.000, čini 36 odsto. Gore navedena činjenica govori da su zarade koje je ostvarivala ova kategorija penzionera bile na toliko niskom nivou da su mogle obezbijediti samo osnov za pravo na najniži iznos penzije", poručili su u saopštenju. 

Pored ove kategorije, prema njihovim riječima, preko 27.000 korisnika prima razliku do najnižeg iznosa penzije, što takođe govori o tome koliko su bile niske zarade, tj. osnovice na osnovu kojih se računa penzija. Ukupan broj penzionera sa primanjima do 450 eura je preko 72.000, što čini oko 60 odsto ukupnog broja penzionera, kazali su iz stručne službe Fonda PIO. 

"Takođe, potrebno je imati u vidu da predloženim mjerama Vlade koje se odnose na povećanje najniže zarade na 600 i 800 eura, za određene kategorije zaposlenih dolazi do značajnog povećanja bruto zarade, tj. osnovice za izračun penzije. Ova kategorija zaposlenih imaće benefite po dva osnova: po osnovu povećanja neto zarade i po osnovu povećanja bruto zarade, na osnovu koje će se, u momentu sticanja uslova za ostvarivanje prava na penziju, vršiti njen obračun", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o izračunu penzije, neophodno je, navode iz službe, uvažiti činjenicu da se penzija računa na osnovu ne jednog, već više parametara, a to su: dužina staža, lični koeficijent (odnos zarade zaposlenog za svaku kalendarsku godinu i prosječne godišnje zarade u Crnoj Gori, za istu kalendarsku godinu) i vrijednost penzije za jedan lični bod, koja se usklađuje u istim terminima i u istom procentu kao i penzije.

"Prema iznijetom, možemo zaključiti da ukoliko prosječna zarada u Crnoj Gori raste, raste i bruto zarada za najveći broj zaposlenih u Crnoj Gori, te neće doći do smanjenja vrijednosti godišnjeg ličnog koeficijenta. Kako se očekuje da će u jednoj kalendarskoj godini tri puta doći do povećanja vrijednosti penzije za jedan lični bod, usljed redovnog usklađivanja propisanog Zakonom o PIO, možemo zaključiti da budući penzioneri neće primati niže penzije", zaključili su u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније