Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Krsto Gazivoda, TVCG [ A.J. ]

15. 08. 2024. 19:48 >> 20:05
Čitaj mi:

SKUPŠTINA CRNE GORE

Predlog zakona o državnoj imovini dobio većinu na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet

Zakon o državnoj imovini i zakon o energetici prolazili su danas provjeru matičnog odbora za ekonomiju, finansije i budžet, pred sjutrašnju sjednicu Skupštine. Poslanici opozicije kažu da je sami termin i brzina kojom se zakoni provjeravaju sporan i da se iza svega krije namjera da se kroz donošenje ovakvog zakona o državnoj imovini otvori mogućnosti pojedincima za zloupotrebu.

Iz vlasti kažu da to nije slučaj već da je u pitanju namjera da se budućim investitorima stvore bolje mogućnosti za ulaganja. 15 dana pauze, i poslanici spremni za rad. Dva odbora, zakoni bitni za razvoj Crne Gore i svi spremni za raspravu. Ipak termin sjednice, kako kažu iz opozicije nije najavljen na kolegijumu Skupštine, a upućuje na moguće malverzacije.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić upitao je da li je profesionalno i ozbiljno to što sjutra treba da završe dvije sjednice sa 12 zakona u svega nekoliko sati rasprave.

"Evo vi meni sad recite je li to profesionalno, je li to ozbiljno", upitao je on. 

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović kazala je da nije ništa neuobičajeno da se radi o avgustu. 

"Želim samo da potvrdim da smo se na sjednici kolegijuma Skupštine dogovorili da imamo dvije sjednice u avgustu, jednu 16. i 23., makar oni koji su htjeli da se dogovore... Da kažem da nije ništa neuobičajeno da se radi o avgustu", navela je Popović.

Poslanik GP URA Miloš Konatar odgovorio je na kolegijumu nema nikakvog dogovora niti ga može biti.

Bilo kako bilo, amandmani će sjutra proći detaljniju provjeru, kako na odboru kojem ce prisustvovati i predstavnici MANSA, ali i na plenumu koji je zakazan za sjutra nakon odbora.

Kažu da je brzina u ovom momentu ključna, prije svega zbog zakona o energetici, za kojim u odnosu na Evropu kasnimo dvije godine. Ipak iz opozicije kažu da je moglo još malo da sačeka.

"Vaš stav treba da bude ako bude potrebno pet odbora na kojima ćete vi da dođete da razgovarate o ovome, a ima za posledicu da se otklone sve posledice, vi prvi treba da inicirate da se to desi u Skupštini", kazao je Konatar.

"Moja puna podrška za vaše insistiranje da što više oči pogleda, da se što bolje razmotri i ja vas molim sugerišite ako mislite da smo nešto pogriješili u ovom zakonu", kazao je ministar energetike Saša Mujović.

No nije to bilo u fokusu poslanika na današnjim sjednicama odbora.

Amandmani poslanika PES-a Vasilija Čarapića na zakon o državnoj imovini bili su ključni dio rasprave, iako je prvobitno odlučeno da se o njima raspravlja sjutra zbog toga sto je MANS tražio prisustvo na sjednici odbora.

Podnijeti amandmani predviđaju da investitor može tokom dugoročnog zakupa prodati objekte na zemljistu.

Nakon duge polemike Predlog zakona o državnoj imovini je dobio potrebnu većinu na Odboru.

Amandmani PES-a su postali sastavni dio Predloga zakona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније