Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

TVCG

12. 08. 2024. 09:36 >> 09:37
1
Čitaj mi:

prodaja i korišćenje drveta

Kalač: Tender ima elemente korupcije; Rajković: Sve u skladu sa zakonom

Tridesetak privatnih preduzeća iz više gradova sa sjevera koja se bave drvopreradom traže da se poništi postojeći javni poziv za davanje šuma u korišćenje i prodaju drveta u dubećem stanju. Danima protestuju i traže novi tender jer, kako poručuje, predstavnik građana i drvoprerađivača Ervin Kalač u emisiji Dobro jutro Crna Goro, ovaj ima jasne elemente korupcije i ne ispunjava svrhu a to je razvoj malih i srednjih preduzeća. Da li je ovaj javni poziv dobar govori činjenica da je već nekoliko protestanata odustalo od protesta, kazao je v.d. direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Miloš Rajković.

Kalač je kazao da se na ovaj način u privilegovan položaj stavljaju velika preduzeća koji mogu mnogo jeftinije da dođu do robe i plasiraju je na tržište.

"Znači, ako neko kupi nešto za 200.000 eura, svakako je u tržišnoj prednosti u odnosu na onoga koji kupi nešto za 300.000 eura. Drugi bitni uslov koji se promijenio je to da preduzeća koja imaju više od 10 radnika, umjesto 250 kubika po radniku, u mogućnosti su da otkupe 450 kubika po radniku. U odnosu na ranije godine gdje su svi imali istu količinu od 250 kubika po radniku koje mogu da otkupe. Na ovaj način sa ova dva uslova dobili smo situaciju da kompletnu kvalitetnu šumu može da kupi 4-5 velikih privilegovanih preduzeća po najnižim cijenama gdje smatramo i gdje smo došli do broja da je šteta samo za državu u odnosu na to za koliko su mogli da prodaju drvnu masu oko 5 miliona", kazao je Kalač.

Rajković tvrdi da je sve sprovedeno u skladu sa zakonom.

"Cilj ovog javnog poziva su dvije stvari, da se poveća broj zaposlenih u drvopreradi i da se postignu veće cijene prodaje drvnih sortimenata nego što su to bile u ranijem periodu. Zašto ovo govorimo i zašto smo napravili ovaj javni poziv i želim odmah s ovog mjesta da pozovem i tužilačku organizaciju i sve ostale da ispitaju da li je bilo elementa ikakvog krivičnog dijela. Odgovorno tvrdim da nije bilo i da je sve sprovedeno u zakonskim procedurama", kazao je Rajković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније