Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Tufik Softić   

07. 08. 2024. 06:48 >> 06:33
Čitaj mi:

Ski centar Lokve kod Berana

Problemi neriješeni, urbanistički haos na djelu   

Ako država u narednih mjesec ne riješi problem upisa javnog interesa po Zakonu o skijalištima na prostoru Cmiljevice, sasvim sigurno neće biti pripreme za narednu zimsku sezonu, jer je to nemoguće raditi u oktobru kada može da se očekuje prvi snijeg.

To je Portalu RTCG kazao jedan od vlasnika “Ski centra Lokve” kod Berana, Dejan Guberinić, objasnivši kako ne može da shvati da je problem nerješiv.

“Vidite kako su skijaške staze zarasle. To se čisti i priprema sada, u avgustu i dijelom u septembru. Ja ne želim to da radim i da se svađam sa komšijama, a država, koja može sve da završi za pet minuta, posmatra nezainteresovano sa strane”, kazao je Guberinić.    

Braća Guberinić iz Berana, od kojih stariji ima privatnu firmu u Švajcarskoj za njegu starih osoba i lica koja se oporavljaju od bolesti, registrovali su u Crnoj Gori preduzeće pod nazivom „Ski-centar Lokve“ prije desetak godina.    Njihovi planovi bili su vrlo ambiciozni. Željeli su da naprave dobar ski-centar, ali ne samo ski-centar, već i da na ovom mjestu ožive ljetnji planinski turizam. Planirali su izgradnju nove dugačke žičare, od hotela, pa sve do vrha Cmiljevice, na preko hiljadu i osamsto metara nadmorske visine, i to je ono o čemu se, kako kažu, intenzivno razmišljali.    

Želja im je, kako su pričali, bila da ovdje dovedu stranu klijentelu, najviše goste iz Švajcarske. Stariji, Dragan, i ranije ih je dovodio i pravili su izlete po Cmiljevici. Stranci su bili oduševljeni netaknutom prirodom.    

Onda su se, međutim, pojavili problemi sa vlasnicima zemljišta, koji su osporavali pravo da se njihovo zmljište koristi za skijališta, pa su ga oglašavali i na prodaju.   Guberinić kaže da on i njegov stariji brat, koji su u tom poslu, ne traže od države nikakvu finansijsku pomoć, već da su od svih u čijoj je to nadležnosti tražili da se riješi problem upisa ovog skijališta.    

“Niko nam ovolike godine nije okrenuo glavu i pokušao da pomogne, i zbog toga nam je krivo. Ne želimo nikome da oduzmemo zemljište, već samo da se ono proglasi javnim interesom i da može da se koristi tokom zimske sezone”, kaže Dejan.    

Njemu nije jasno kako je Ski centar Lokve u vrijeme SFRJ napravljen, prije više od četrdeset godina, i kako je izgrađena i radila žičara, a da sada nema dokumenata o tome.   

Kao i Guberići, i javnost u Beranama je ubijeđena da su dokumenti o tome morali postojati, i da možda tu ima posla i za državne organe.     

Ski-centar Lokve, sa istoimenim hotelom nalazi se na nadmorskoj visini od 1350 do 1800 metara. Hotel je lociran odmah pored magistralnog puta koji od Berana vodi prema Rožajama.     

Otvoren je u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog vijeka i to je bilo vrijeme pravog procvata. Tada je predstavljao tek otkriveni biser, posebno za turiste iz Vojvodine, koji su, skupa sa Berancima, podigli i čitavo vikend naselje u njegovoj neposrednoj blizini.     Uspijevao je da radi i devedestih godina, u vremenima krize i poznate hiperinflacije, sve do nesrećne prve privatizacije, kada se društvo okupljeno oko firme Euroturist GMBH pokazalo kao potpuno neodgovorno. Poslije velike agonije, ski centar je prodat Rusu Alanu Alikovu, ali ni ovaj Rus nije ispunio bajkolika obećanja.

Onda su ga kupili braća Guberinići, emotivno vezani i za ovu planinu i za Berane, i napravili planove da ga konačno stave u punu funkciju i da mu vrate staru ljepotu i prepoznatljivost na turističkoj mapi Crne Gore i regiona.Iako je u međuvremenu otvorena i postala atraktivnija planina Jelovica preko koje vodi novi put do Jezerina i Kolašina, mnogi Beranci, posebno oni koji su na Cmiljevici izgradili vikendice i ugostiteljske kapacitete, žele da ovo skijalište opstane.Prošle godine Vlada Crne Gore je opredijelila sredstva i asfaltiran je put od magistrale, odnosno od hotela, do vrha glavne skijaške staze i vikendica i ugostiteljskih objekata.    

Za mnoge Berance ovi planinski tereni su atraktivniji i od Bjelasice. Sasvim druga priča je što Bjelasica postaje takozvani mega projekat, Cmiljevica će ostati vječiti simbol planine i skijališta u Beranama.    

Nevolja je jedino što se tu, pred očima javnosti, dešava urbanizacija koja nema više nikavog smisla. Takozvana "Skrivena", gdje su bili nekada čuveni tereni za obuku djece i skijaša početnika, prosto je zatvorena novim objektima. Na nekima je inspekcija stavila oznaku zabrane gradnje, ali učinjenom i gotovom poslu mane nema.    

Sve to neće zimi vrijediti ništa ako stariji od vlasnika, Dragan Guberinić, ne izgubi strpljenje i ne digne ruke od svega. Čak i da bude sniježna zima, svi ti objekti na vrhu skijališta, neće u zimskom periodu vrijediti ništa i biće bez uspinjače potpuno beskorisni.                                                                                                               

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније