Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

30. 07. 2024. 12:09 >> 15:46
11
Čitaj mi:

KONTROLNO SASLUŠANJE

Spajić: Plate će u prosjeku biti veće 25%; DPS: Građani prevareni

Crna Gora po standardu građana već se ponaša kao da je članica EU, kazao je premijer Milojko Spajić, na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Ponovio je da će plate od 1. oktobra za oko 300.000 radnika biti u prosjeku veće za 25%, nekome manje, a nekome više. Odbor je obavio kontrolno saslušanje predsjednika Vlade i ministra finansija Novice Vukovića na temu programa Evropa sad 2. Opozicija je iznijela niz primjedbi na program, nazivajući ga "presipanjem iz šupljeg u prazno". Premijer i ministar finansija napustili su sjednicu Obora, jer je opozicija negodovala zbog odgađanja premijerskog sata.

Spajić je na sjednici kazao da se program sastoji iz tri najvažnije promjene od kojih je prva povećanje minimalne zarade na 600 za srednjokolce i 800 za one sa visokim obrazovanjem.

Kazao je da je u Hrvatskoj minimalna zarada oko 650 eura, u Češkoj takođe, Slovačkoj oko 650, Letoniji 601 euro, u Ruminiji 418, Srbiji 404...

“To nam govori o jednom nevjerovatnom civilizacijskom iskoraku koji ćemo napraviti u oktobru kada će naši građani moći dostojanstveno da žive”, kazao je Spajić.

Kada je riječ o inflaciji, on je naveo da je Crna Goru negdje na sredini u Evropi. Smanjenjem opterećenja na rad će se, kako kaže, omogućiti poslodavcima da imaju najkonkurentnije uslove u Evropi.

“To je jedno od najnižih opterećenja na radu Evropi i koje je konkurentno”, saopštio je premijer i pojasnio šta su ciljevi programa.

“Mi želimo puno zaposlenje, visoke zarade za radnike i niske troškove za poslodavce i da im omogućimo da budu što konkurentniji. Ovo je podsticaji za našu privredu i preduzetnike da što hrabrije ulaze u investicije i zapošljavaju ljude”, poručio je Spajić.

Za naredne tri godine, kako je saopštio, predviđen je tekući budžet u suficitu. Ponovio je i da će prosječna zarada u oktobru biti 1.000 odsto, dok će radnici u svim sektorima, kako dodaje dobiti veće plate.

“Svi radnici će da osjete povećanje plata i to povećanje će dobiti 300.000 radnika u Crnoj Gori”, kazao je Spajić.

“Crna Gora što se tiče standarda građana već se ponaša kao da je članica EU”, kazao je premijer na sjednici i dodao da smo već dosegli visok nivo minimalne zarade, a u uskoro i prosječne. 

Kazao je i da 43. Vlada penzionerima nije povećala penzije, a da će Evropa sad 2 penzionerima donijeti rast primanja od 50 do 60 eura, od januara 2025.

"I to poslije velike reforme, manje od godinu dana od povećanja minimalne penzije na 450 eura. Nama će penzije od januara biti veće nego u Hrvatskoj. I to je sjajna stvar", naveo je Spajić.

Rekao je da ćemo tek postići mnogo više, kada uđemo u EU.

"Prvo ćemo da dostignemo prosjek EU, a onda ćemo da budemo i iznad prosjeka EU i ubijeđen sam za 20-ak godina Crna Gora će da bude u top pet najravijenijih evropskih država", zaključio je Spajić.

Manje marže moguće od septembra

Spajić je na sjednici Odbora za ekonomiji najavio da će od septembra biti razmotreno ponovno uvođenje limitiranja cijeni, odnosno ograničavanja marži, kao što je to bilo do maja ove godine.

Podsjetio je da su ograničene marže na osnovne životne namirnice. Kaže da je sada u sezoni teško uvesti kontrolu marži na ostale proizvode, kao što je to bilo do maja.

“To ćemo razmotrit od septembra da ponovo uvedemo istu kontrolu marži kao što smo imali do maja, ako trgovci budu zadržali marže na ovako jako visokom nivou. Znači kada domaća potrošnja bude jako visoka, da častimo naše građane, nećemo valjda da častimo strance koji dolaze ovdje kao turisti”, kazao je Spajić.

Konatar: Građani su prevareni

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da su građani prevareni, jer je obećanje bilo da će minimalna plata biti 700 eura, a ona je 600 eura. Naveo je i da minimalnu platu od 800 eura neće primati svi visokoškolci već samo oni koji su osigurani na to radno mjesto.

Konatar kaže i da se radno vijeme od sedam sati više ne pominje, te da je kalkulator Evrope sad pokazivao rast svih zarada od 25%, što po Evropi sad 2 nije slučaj.

“Vi morate da shvatite da kad nešto javno izgovorite snosite odgvornost za to”, kazao je Konatar. Važno je kaže on da građani ne dozvole da više budu prevareni. 

Anđušić: Poskupljenja već počela

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić saopštio je da je program Evropa sad prektojen posljednja dva dana pred pres konferenciju i da ne postoji građanin kojem je sve jasno iz tog progarama.

Inflacija je kako kaže u jednom dijelu posljedica globalnih dešavanja, ali je kako dodaje nije tačno da smo po stopi inflacije u prosjeku EU.

Kaže i da je siguran da su u prodavnicama u Beču cijene niže nego u Cnoj Gori, gdje je najveća inflacija u regionu.

“Odmah nakon prezentacije Fiskalne strategije vidjeli smo najave poskupljenja”, kazao je Anđušić. On je kazao i da je inflacija već pojela povećanja plata iz programa Evropa sad 1.

“Uveliko ćemo mi doći do onog procenta PDV od 30%”, kazao je Anđurić. Pitao je i koliko Crna Gora na današnji dan ima zaposlenih, jer podaci Monstata kažu da imamo 257.000 zaposlenih, te da broj od 300.000 zaposlenih nije tačan.

Kazao je i da su građani najviše očekivali povećanje plata od 25%, što se neće desiti.

“Računicom dolazimo do toga da će neko zadužiti Crnu Goru za nešto manje od tri milijarde eura, a neko je za preko 16 godina državu zadužio manje od toga”, kazao je Anđušić.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kaže da je Spajić obmanuo građane i nije ispunio obećanje, što je kako dodaje i dobro, jer da je sprovedeno Crna Gora bi bankrotirala. Evropa sad 2 je, kako ističe, obećana u izbornoj kampanji, ali nije realizovana.

“Od obećanih povećanja svih plata za 25 odsto imamo povećanje od 50 eura za prosječnu platu”, kazao je Rakočević.

Nema, kako kaže, ni pune zaposlenosti, ni minimalne plate od 700 eura. Neće dodaje, biti ni prosječne plate od 1.000 eura.

“Ništa od onoga što ste obećali niste ispunili”, kazao je Rakočević. Kaže i da se uprkos svemu tome životni standard nije poboljšao.

Spajić: Sva obećanja iz kampanje će biti ispunjena

Spajić je kazao da nikada u kampanji nije pomenuto da će svima plate biti veće 25%. Sada je, kako kaže, rast zarada u prosjeku 25% za sve zaposlene.

“130.000 ljudi će imati povećanje sa 450 na 600 eura to je za njih ogromno povećanje”, kazao je Spajić.

On je saopštio da će se u 2025. približiti zarade u javnom i privatnom sektoru. On očekuje da ćemo primjenom Evrope sad 2 imati 300.000 zaposlenih.

"Kada je riječ o vinarskoj industriji ne vjeruje da će malo povećanje akciza uništiti tu djelatnost. Mnogim preduzećima mi zapravo pomažemo. Ja sam ubijeđen u to da će i Plantaže od Evrope sad 2 biti u plusu", kazao je Spajić.

I prosječne penzije su, kako je saopštio, veće nego u Hratskoj, koja je članica EU.

"Sva obećanja data u kampanji će biti ispunjena u rokovima u kojim je to rečeno", zaključio je Spajić. 

Spajić je kazao i da će svim penzionerima, pa i onim koji primaju srazmjerne penzije od 1. januara 2025. minimalna penzija biti 450 eura.

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da je Fiskalna strategija na javnoj raspravi do 7. avgusta, a da će mišljenje na taj dokument dati CBCG.

On je saopštio i da po podacima Monstara Crna Gora ima 281.000 zaposlenih, a podaci Monstata kažu da je to preko 300.000 ali po svim osnovama koje uključuju i ugovore o djelu i slično. 

Poslanica Demokrata Zdenka Popović kaže da program Evropa sad 2 jeste realno održivo i znači fiskalnu stabilnost.

“Fiskalna strategija je nastavak poreske reforme koja je počela da se sprevodi programom Evropa sad 1”, kazala je Popović.

Značajno je što će se, kako kaže, smanjiti trošak poslodavaca za zarade, pa će Crna Gora sa stopom tih poreza od 16,2% biti samo iza Izraela i Švajcarske.

“To je ono što ovaj program čini izuzetno značanijm, ovo je najrealnije i najodrživje rješenje u situaciji kada mi nemamo privredu”, poručila je Popović.

Predsjednik odbora Mirsad Nurković (BS) kazao je da je uvođenje minimalne zarade od 600 eura veliki udar na mala i srednja preduzeća. Pitao je i premijera kako će se nadomjestiti nedostajuća sredstva u fondu PIO?

Pitao je po kojoj osnovici će se ubuduće obračunavati penzije?

Spajić je kazao da bruto osnovica raste i da će to dovesti do rasta penzija i da obračun penzija nema veze sa stopama doprinosa koje plaćamo.

Mugoša: Prebacivanje iz šupljeg u prazno

Poslanik SD Boris Mugoša kaže da je marketinski dobro osmišljem program i da je Spajić igrao na kartu očekivanja i nade građana, na osnovu čega je dobio i podršku građana.

“Spajić se poigrao sa tim očekivanjima građana...”, kazao je Mugoša.

Kaže i da nijeće biti povećane jer će se samo sa bruto plate prebaciti iznos na nato zaradu. To kako kaže nije rast zarada, jer se plata računa u bruto iznosu.

“Neko vam je dao 50 eura više u džep, ali su zbog toga cijene porasle 70 eura, pa ste vi izgubili na kupovnoj moći. Što je još gore izgubila je budućnost odnosno Fond PIO...Ovo je jedna klasična manilupacija na koju se upecalo mnogo građana, ali se upecalo jednom i nikada više”, kaže Mugoša i dodaje da je naša ekonomije sada u lošijem stanju nego prije četiri godine.

“Ovo je klasično prebacivanje iz šupljeg u prazno”, zaključio je Mugoša.

Poslanica PES-a Jelena Nedović kazala je da smo iste optužbe slušali kada se najavljivala Evropa sad 1.

“Kako se sprovela Evropa sad 1, tako će se sprovesti i program Evropa sad 2”, kazala je Nedović.

Poslanik PES-a Tonći Janović kazao je da se Fond pio neće ugasiti i dodao da se taj Fon nikada nije ni punio.

“Taj novac je samo ulazio u jedna protočni bojler i isplaćivao se penzionerima, tako će se i nastaviti”, kazao je Janović.

Evropa sad 2 je, kako kaže, održiva i sprovešće se na isti način kao i Evropa sad 1, poreskom reformo.

Slađana Kaluđerović iz SNP kazala je da su brojke jasne i da su za četiri godine nove vlasti plate i penzije porasle višestruko više nego za sve godine vlasti DPS-a.

“Ovo je sve odrađeno za osam mjesec nas još čekaju tri godine i ja očekujem da ćemo za te tri godine i da prevaziđemo naša očekivanja”, poručila je Kaluđerović.

Spajić: Plate rasle 20% više od inflacije

Spajić je kazao i da je životni standard građana za četiri godine porastao.

Od 2020. je kako kaže prosječna plata prasla sa 57,4 odsto, sa 524 na 825 eura, dok je inflacija porasla 31,4 odsto.

"Znači da je prosječna neto plata rasla za 20% više od inflacije. Što znači da životni standard nije pao već je rasla, ali ne onom brzinom kojom smo mi željeli”, zaključio je Spajić. 

Spajić i Vuković napustili sjednicu Odbora

Premijer Spajić i ministar Vuković napustili su sjednicu nakon što je opozicija negodovala zbog odgađanja premijerskog sata.

Prethodno su na sjednicu Odbora ušli brojni poslanici opozicije koji nijesu članovi tog radnog tijela.

Poslanik SD-a Boris Mugoša je kazao da je otkazivanje premijerskog sata politički kukavičluk.

“Ovo što je dolje (na plenumu) rečeno je toliki bezobrazluk da ja o tome nema riješi. Tema Evropa sad 2 i životni standard je mnogo važnija od toga da neko sačeka sat vremena sad. Ovo ne može ostati na ovome”, kazao je Mugoša.

Poslanica DF-a Jelena Božović je kazala da na plenumu predsjednik Skupštine Andrija Mandić nije saopštio ništa uvredljivo.

“Premijerski sat je davno zakazan imali smo mogućnost da u 14 sati završimo nijesmo to uradili vi iz opozicije ste institirali da se ostane”, kazala je Božović.

 

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније